Ammattina hevosenhoitaja

Ammattina hevosenhoitaja
  • (0)
  • 13
    syys
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevosenhoitajana toimiminen on monen hevosharrastajan unelma-ammatti ja siitä saakin itselleen upeita kokemuksia, joskaan ei kovin paksua palkkapussia. Helppoa työ ei kuitenkaan ole ja harva pysyy ammatissa koko elämäänsä. Suuri vastuu, pieni palkka ja fyysisesti erittäin raskaat työpäivät ovat hevosenhoitajan arkea ja saattavat tulla monelle alasta haaveilevalle yllätyksenä. Toisaalta hevosten kanssa työskentely voi olla hyvinkin antoisaa. Hyvä hevosenhoitaja on myös kilparatsastajalle aivan korvaamaton apu.

Monipuolisia suuntautumisvaihtoehtoja

Hevosenhoitajan työ vaihtelee tallista riippuen ja esimerkiksi ravi- ja ratsuhevosten hoitajien työpäivät eroavat toisistaan paljonkin. Perustyöhön kuuluvat kuitenkin aina hevosen terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen, ruokinta, karsinoiden ja tallin puhtaanapito, hevosen liikuttaminen joko ajaen tai ratsastaen ja myös kavioiden hoito ja hevosen kengitys. Vaikka monesti talleilla auttavia lapsia kutsutaan yhtä lailla hevostenhoitajiksi, ammattimaisessa hevosenhoitamisessa tarvitaan aikuista ja kaikenlainen kokemus on hyväksi. Hevosenhoitajan ammatista haaveilevien kannattaa viettää paljon aikaa tallilla ja seurata tallin arkea. Tällöin ammatin rankkuus ei tule yllätyksenä. Monet ovatkin tätä jo lapsuudessaan tehneet, mutta esimerkiksi aikuisena ammatinvaihtoa suunnittelevien kannattaa yhtä lailla tutustua tallin päivittäisiin rutiineihin.

Tärkeintä on hevosen hyvinvointi

Ypäjällä hevosenhoitajan koulutuslinjalla opiskelijoita muistutetaan alusta asti siitä, että mihin ammattiin he ovat opiskelemassa. Ratsastus on kivaa, mutta hevosenhoitajan päätehtävä on hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen. On tärkeää, että hevosenhoitaja osaa tarkkailla pieniäkin merkkejä ja muutoksia hevosessa, sillä mitättömältä tuntuva asia voi toisinaan olla merkki jostain vakavammasta. Hevosenhoitajan täytyykin uskaltaa kertoa, jos epäilee ettei hevosella ole kaikki hyvin. Jos huoli on turha, kaikki ovat helpottuneita ja jos se on aiheellinen, tämä saattaa pelastaa esimerkiksi hevosen kilpauran.

Tärkeintä on hevosen hyvinvointi

Tärkeintä on hevosen hyvinvointi

Mitä kautta ammattiin?

Suomessa hevosalan perustutkinnon voi suorittaa yhdeksässä eri oppilaitoksessa. Ypäjällä on oma hevosenhoitajalinjansa ja lisäksi useissa maatalouden oppilaitoksessa voi erikoistua hevosiin. Savossa voi suorittaa hevosalan perustutkinnon ja lisäksi erikoistua hevosenhoitajan ammattiin Kiuruvedelle. Peruskoulupohjalta hevosenhoitajan koulutus kestää kolme vuotta, ylioppilastutkinnon suorittaneilla kaksi vuotta. Opintoihin kuuluu aina työharjoittelu, josta monesti poikii myös töitä opintojen jälkeen.

Hevosenhoitajan ammatti on siis kaukana pikkutyttöjen heppaleirileikeistä. Erityisesti kilpahevosten hoitajat myös asuvat usein tallin lähistöllä ja ovat käytännössä käytettävissä 24 tuntia vuorokaudesta. Hevosenhoitajuus on totista työtä, joka vaatii sekä henkistä että fyysistä vahvuutta. Hevosenhoitajat toteavat, että vaikka työ on rankkaa ja aikaiset aamut väsyttävät, hevosten hörinä tallinoven avautuessa palkitsee joka aamu.

Maailmalle tai omaan talliin

Kokemuksen kartuttua voi kunnianhimon riittäessä hakea ammattiin lisähaasteita. Ratsastuskoulun hevosista vastaaminen on aivan erilaista työtä kuin kilpahevosista huolehtiminen. Kilpahevosmaailmassa perustyön lisäksi tulee varautua ulkomaita myöten käytäviin kilpareissuihin. Lisäksi hevosenhoitajia työskentele myyntihevostalleilla ja ravitalleilla. Hevosenhoitaja voi halutessaan suunnata myös ulkomaille töihin ja suomalaiset ovatkin arvostettuja työntekijöitä mm. Ruotsissa ja Saksassa. Näissä maissa hevostoiminta on paljon suuremmassa mittakaavassa ja töitäkin sen puolesta enemmän. Hevosenhoitaja voi halutessaan ryhtyä myös yksityisyrittäjäksi ja vuokrata muille tallipaikkoja, huolehtien heidän hevosistaan. Tämä on monesti hyvä vaihtoehto, mikäli ammatissa jatkaa pidempään ja haluaa asua tietyssä paikassa.

Vaikka palkka ammatissa on huono, liittyy siihen kuitenkin usein luontaisetuja esimerkiksi ratsastamisen suhteen. Toisinaan työntekijä saa pitää tallissa myös omaa hevostaan. Lisäksi erityisesti kokemuksen karttuessa saattaa päästä ratsastamaan paljonkin hevosia tai saada kullanarvoista apua oman hevosen kouluttamiseen. Matkustaminen hevosten kanssa tuo työhön lisää jännitystä ja on hienoa nähdä oma hoidokki kilparadalla, tietäen että on tehnyt kaikkensa hevosen hyvinvoinnin ja kisakunnon eteen.

© 2021 Horse Sport