Helsinki Horse Show on vakiinnuttanut paikkansa hevosalan huipputapahtumana

Helsinki Horse Show on vakiinnuttanut paikkansa hevosalan huipputapahtumana
  • (0)
  • 11
    loka
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Helsinki International Horse Show eli HIHS on jokaisen hevosharrastajan unelmatapahtuma. HIHS järjestetään vuosittain Helsingissä lokakuussa. HIHS:n myötä Helsinkiin saapuvat kisaamaan maailman parhaat ratsastajat.

Ratsastajille HIHS on tietenkin aivan pakollinen tapahtuma ja kuuluu erottamattomasti syksyyn. Lisäksi Horse Showssa on nähty vuosien varrella huikean yleisömäärän lisäksi sekä yritysmaailman ja politiikan merkkihenkilöitä, kuten presidentti Tarja Halonen, useita ministereitä, yritysjohtajia ja julkkiksia.

Ensimmäisestä tapahtumasta lähtien HIHS on hurmannut vieraansa

Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 1985, tuoden uutta kansainvälistä loistetta ja jännitystä suomalaiseen hevosurheiluun. Tapahtumaa lähdettiin järjestämään ajatuksella, että siitä tulisi maailman paras hallikilpailu. Jo ensimmäinen tapahtuma oli menestys ja ulkomaiset ratsastajat muistelevat edelleen ensimmäistä Helsinki Horse Showta. Taloudellisesti tapahtumajärjestäjät jäivät kuitenkin tappiolle, sillä kyseessä oli kuitenkin uusi tapahtuma, johon oli lisäksi satsattu ennätyksellisen paljon. Tapahtumaa oli siis siinäkin mielessä pakko jatkaa, että kulut saataisiin katettua. Ja innostusta järjestäjillä kyllä riitti. Heti seuraavana vuonna Helsingille annettiin arvostettu maailmancup-status, Volvo World Cup. Tähän vaikuttivat ulkomaisten ratsastajien kehut. He olivat nauttineet osallistumisestaan niin paljon, että alkoivat äänekkäästi vaatia maailmancupin osakilpailua Helsinkiin.

Tapahtumaa rakennetaan yhteisvoimin

Helsinki Horse Shown mittakaavan tapahtuma ei luultavasti onnistuisi lainkaan ilman vapaaehtoisia. Jo ensimmäisenä vuonna tapahtumaa oli rakentamassa 250 vapaaehtoista ja muutamassa vuodessa määrä oli noussut jo lähes kaksinkertaiseksi. Vapaaehtoisten suurta määrää selittää myös se, että heille halutaan antaa mahdollisuus nauttia tapahtumasta työskentelyn lisäksi.

Nousukauden huuma päättyi lamaan

Horse Showta kehitettiin tapahtumana, mukaan saatiin uusia nimekkäitä ratsastajia, budjettia ja palkintorahoja kasvatettiin ja yleisömäärätkin olivat reippaassa kasvussa. Nousukausi kuitenkin tyssäsi, kun 1990-luvulla Suomeen iski lama, joka näkyi kaikilla osa-alueilla. Horse Shown kohdalla vaikeimpia olivat vuodet 1992-1994. Talousongelmista huolimatta tapahtuman vaikeudet eivät näkyneet ulospäin eikä mitään jouduttu perumaan. Kilpailut ja luokat säilyivät samoina, mutta expo-aluetta pienennettiin.

Maailmancupin finaali Helsinkiin

Lamasta kuitenkin toivuttiin ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Kunnianhimoinen tapahtuma kaipasi uusia haasteita ja HIHS haki vuoden 1998 maailmancupin finaalia, voittaen lopulta äänestyksessä Australian Canberran. Finaalin järjestelyiden myötä tapahtumalle alettiin kaivata myös uusia tiloja ja Messukeskus vaihtui Hartwall Areenaksi. Tuolloin järjestettiin myös ensimmäistä kertaa viisipäiväinen tapahtuma, ennen ja jälkeen finaalivuoden tapahtuma on aina ollut viikonlopun mittainen. Finaali onnistui täydellisesti ja lumimyrskystä huolimatta kilpailu keräsi 56 000 katsojaa. Finaalin voittoon ratsasti nykyään legendaarinen Rodrigo Pessoa ja tästä kilpailusta alkoi hänen tiensä maailman huipulle.

Komeasti eläkkeelle Horse Showsta

Kilpasarjojen lisäksi värikkäät tapahtumat ovat aina kuuluneet Horse Shown ohjelmistoon, onhan tapahtuman slogan ”Suuria tunteita ja elämyksiä”. Tunteellisimpia hetkiä ovat usein ne, kun hevonen tai ratsastaja lopettaa uransa ja jää eläkkeelle. Ensimmäinen Horse Showssa eläköitynyt hevonen oli Hugo Simonin Answer, jolle järjestettiin erikoistilaisuus tapahtuman päätöspäivänä. Ennen eläkkeelle jäämistään Answer oli yltänyt Simonin kanssa 68 voittoon vaativissa kansainvälisissä kilpailuissa. Viimeisen kilpailun jälkeen Simon kiitti kilpakumppaniaan ja Answer sai kaulaansa seppeleen, jatkaen tämän jälkeen hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Vuonna 2003 eläkkeelle jäi puolestaan Hugo Simon itse, kilpailtuaan Horse Showssa kymmenenä vuonna. Toimihenkilöt kantoivat Simonin kultatuolissa areenalta ja kaiuttimista laitettiin soimaan Simply the Best -kappale.

Vuonna 2015 eläköityi Eevamaria Porthan Broddellinen ratsu Solos Lacan ja myös tämän hevosen kohdalla seremonia oli erittäin tunnelmallinen. Hevoselta riisuttiin satula ja suitset ja tämän jälkeen ratsastaja nousi takaisin selkään ja ratsasti vielä viimeisen kunniakierroksen pelkällä riimulla.

© 2021 Horse Sport