Hevosalan koulutukseen Isoon-Britanniaan

Hevosalan koulutukseen Isoon-Britanniaan
  • (0)
  • 14
    elo
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Monen ratsastuksen harrastajan ja ammattilaisen unelmana on jonain päivänä päästä ratsastamaan hevosurheilun super maahan Isoon-Britanniaan. Lyhytkestoisesti unelmaa voi lähteä toteuttamaan vaikkapa muutamalla ratsastustunnilla loman yhteydessä, tai täysin ratsastukseen erikoistuneella reissulla Englannin maaseudulla. Mutta mistäs sitten jos maahan syttyy palava kaipuu, jo koti Suomi ei pitkän talven kanssa houkuttelekkaan? No miten olisi vaikkapa ratsastuksenohjaajaksi kouluttautuminen legendaarisen British Horse Society:n kautta. Siinä missä Suomessa ratsastuksenohjaaja ja -opettajankoulutus keskittyy Ypäjän hevosopistoon, Englannissa vallalla on hyvin pitkälle oppisopimuskoulutus systeemi. Toki maasta löytyy myös alaan erikoistuvia opistoja, mutta moni työnantaja kokee että käytännöllisten taitojen oppiminen kaupallisessa ympäristössä on uraansa aloitteleville nuorille huomattavasti anteliaampaa. Se miten omat opinnot järjestetään, riippuu pohja taidoista ja kokemuksesta, sekä siitä mitä ammattia haluaa lähteä tekemään koulutuksen jälkeen.

Kilpatalli koulutus

Lahjakkaat ratsastajat, joilla on jo jonkin verran kilpailukokemusta, voivat harkita oman lajinsa kilparatsastajan tallille oppisopimukseen hankkiutumista. Näissä hommissa pääsee yleensä ratsastamaan paljon huipputason hevosia, mutta päivät ovat pitkät, palkka pieni, ja se miten paljon kokemuksesta saa irti riippuu hyvin paljon siitä kuinka ammattilainen näkee oppilaansa. Oppilaan kannattaa myös olla realistinen omista taidoistaan. Kouluttaja ei voi parhaallakaan tahdolla muokata sinusta huippuratsastajaa, jos lajiin ei yksinkertaisesti löydy lahjoja. Jos pelkäät hyppäämistä, älä ihmeessä lähde kenttäratsastus tallille harjoitteluun. Fyysisen kunnon tulee myös olla kohdallaan, sillä ylipainoisen oppilaan ei voida antaa ratsastaa kalliita kilpahevosia. Parhaat kouluttajat, kuten esimerkiksi kouluratsastaja Carl Hester, ovat tunnettuja anteliaisuudestaan, ja siitä kuinkapaljon he tukevat oppilaitaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole totta kaikissa paikoissa, ja moni oppilas päätyy ilmaiseksi tallipiaaksi, ilman sen kummempaa koulutusta. Kannattaa siis tehdä hieman tutkimusta siitä onko tuleva työnantajasi positiivisesti tunnettu oppilaiden keskuudessa. Tämän tyyppiset sopimukset vaihtelevat muutamasta kuukaudesta useaan vuoteen, ja oikea paikka avaa opiskelijalle uskomattomia ovia kilpailu maailmaan.

Kilpatalli koulutus

Kilpatalli koulutus

British Horse Society -koulutus

Monelle se huomattavasti mahdollisempi reitti töihin Englantiin on British Horse Society -järjestön ratsastuksenopettaja koulutus. Tämä vastaa lähemmin sitä mitä useimmat opiskelisivat Ypäjällä, mutta opetus tapahtuu usein aidossa työympäristössä, kuten esimerkiksi Trent Park Equestrian Center -ratsastuskoulussa. Tallit ottavat uusia oppilaita ympäri vuoden, paikkojen vapautuessa oppilaiden siirtyessä uusille urille.

Koulutusta ja kokeita tarjoavat tallit on tarkastettu BHS järjestön puolesta, ja kokeiden tasot on standardoitu tarkasti, taaten niiden läpi päässeiden oppilaiden taidon tason. Opetuksen kesto riippuu pitkälle oppilaasta itsestään, ja hänen pohjataidoistaa, mutta nyrkkisääntönä voisi sanoa että ne menevät harrastaja tasoisena aloittavalle vauhtia koe per vuosi. BHS opettajankoulutus on jaettu viiteen tasoon, joista ensimmäinen, Stage 1, tarkastelee tulevan opettajan perustaitoja. Hevosmiestaitoja testataan yksinkertaisella testillä eläimen perus anatomian tuntemisesta, ja niiden ylläpidosta. Ratsastus testi tapahtuu areenalla, jossa kandidaatit esittelevät taitojaan kolmessa perus askellajissa, ja helpon hevosen kontrolloinnissa. Seuraava vaihe, Stage 2, vaatii kandidaatilta hieman enemmän tietoa ja taitoa. Tässä vaiheessa heidän odotetaan tuntevan anatomiaa syvällisemmin, ja ratsastus vaiheeseen lisätään helpon 75 senttimetrin esteradan yli hyppääminen. Kandidaatit esittelevät myös taitojaan hevosen juoksutuksessa, ja pienen ryhmän opettamisessa. Tämän tason omaavat voivat työskennellä alalla juniori asemissa, jatkuvan valvonnan alaisina. Stage 3:n läpäisseet kandidaatit tunnistetaan Englannissa nimikkeellä Coach, tällä hetkellä tämä vastaa Suomalaista ratsastuksenohjaajaa. Jos varaat Englantilaisessa ratsastuskoulussa tuntia senior instructorin kanssa, on mahdollista että heillä on juuri tämä nimike. Ratsastus vaiheessa Stage 3 kandidaatti ratsastaa itsenäisesti areenalla, hyppää 1 metrisen esteradan, ja 90 senttimetrisen maastoesteradan yli. Opettajalta odotetaan kokeessa taitoja niin areena tunnin, kuin hyppy tunninkin pitämiseen. Stage 4:n läpäisseet opettajat toimivat ratsastuskouluissa usein Advanced Senior Instructor tittelillä, ja heidän paperinsa kääntyvät suomessa Ratsastuksenopettajaksi. Tämän kokeen suorittavat yleensä opettajat jotka ovat vakituisessa seniori asemass ratsastuskoulussa, tai opettavat paljon yksityisratsastajia. Neljännen asteen jälkeen opettajilla on vielä mahdollisuus suorittaa Stage 5, mikä on enemmän performanssi opettajan tutkinto. Sen suorittaneet usein ohjaavat nuoria kilparatsastajia, ja lajinsa hyvin vakavasti ottavia amatööri kilpailijoita.

© 2021 Horse Sport