Hevoshieronnasta on hyötyä sekä harraste- että kilpahevosille

Hevoshieronnasta on hyötyä sekä harraste- että kilpahevosille
  • (0)
  • 11
    joulu
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevosten määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti ja samaa vauhtia lisääntyvät hevosalan palvelut. Hierojan tilaaminen hevoselle on nykyään jo varsin tavallista, sillä erityisesti arvokkaista kilparatsuista ja ravihevosista halutaan pitää mahdollisimman hyvää huolta. Onhan hevonen itsessäänkin jo erittäin kallis hankinta. Hevoshieronnan avulla voidaan pitää yllä hyvää kuntoa tai vaihtoehtoisesti kuntouttaa erilaisista lihasvammoista kärsiviä hevosia. Hierontaa voidaan käyttää myös kilpailuihin valmistautuessa ja kilpailuista palautuessa.

Hevoshieroja on monipuolinen ammattilainen

Hierojalta vaaditaan laajaa hevosen anatomian ja hermojärjestelmän tuntemusta sekä rauhallista otetta, painavathan asiakkaat yli 500 kiloa. Ammattitaitoinen hieroja voi tehdä hevoselle paljon hyvää. Hieronnan tuloksena mm. hevosen verenkierto vilkastuu ja turvotus laskee. Hevonen toipuu paremmin lihasrevähdyksistä ja erilaiset lihas- ja kalvokireydet saadaan laukaistua. Kilpahevosten kohdalla hieronnalla haetaan ennen kaikkea parasta mahdollista suorituskykyä.

Hevosen lihaksisto rentoutuu ja jumiutuu samalla periaatteella kuin ihmisenkin lihakset. Hierontatarpeeseen vaikuttaa paljon se, minkälaisessa käytössä hevonen on ollut. Jos hevosella on takanaan rankempi harjoitus tai kilpailu, myös lihakset saattavat olla jumissa ja kaivata hierontaa. Rankkojen treenien jälkeen täytyy kuitenkin pitää välissä yksi lepopäivä ennen hierontaa.

Hieronnassa edetään hitaasti ja rauhallisesti

Hevoshieroja Niina Närvä kertoo, että hevosen tavatessaan hän aloittaa tutustumisen yleensä koskettamalla hevosen kaulaa. Tämä muistuttaa hevosta siitä, miten myös hevoskaverit osoittavat toisilleen kiintymystä eli rapsuttamalla kaverin säkäkohtaa. Kosketus kaulan alueelle saa hevosen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rentoutumaan. Tämä on hieronnan kannalta oleellista, sillä hermostuneen hevosen hieronta ei ole kovin tehokasta. Närvä toteaa, että ensimmäisellä hierontakerralla edetään tämän takia hyvin hitaasti ja kärsivällisesti.

Hieroja keskittyy yhteen kohtaan aina pidemmän aikaa kerrallaan ja liikkeet ovat pitkiä ja rauhallisia. Hevoset saattavat nostella hieman jalkojaan, vaikka olisivat muuten rauhallisia, sillä hieronta saa veren kiertämään ja jalat nipistelemään. Närvä toteaa, että suurin osa hevosista nauttii hieronnasta ja osa jopa nukahtaa kesken hieronnan. Närvä kertoo hierovansa aina koko hevosen, mutta keskittyvänsä sitten vielä erikseen mahdollisiin ongelmakohtiin. Hieronnan yhteydessä myös venytetään hevosen raajoja ja kaulaa. Hieronnan jälkeen hevonen yleensä rentoutuu, moni käy nukkumaan. Ratsastettaessa hevonen on hieronnan jälkeen liikkeissään elastisempi ja paremmin auki.

Jopa kertaluontoisesta hieronnasta voi olla hyötyä

Yleensä hierontaa tilataan hevoselle melko säännöllisesti, jolloin hevonen pysyy jatkuvasti mahdollisimman rentona. Erityisesti harrasteratsulle voi kuitenkin yhdestäkin kerrasta olla jo hyötyä. Hieronnan yhteydessä hieroja löytää hevosen mahdollisen kipupisteet ja osaa neuvoa, jos niitä aiheuttavat esimerkiksi vääränlainen satula tai huono kengitys. Samalla hän voi antaa neuvoja jatkoa varten. Hevonen ilmaisee yllättävän selvästi, mihin kohtaan sattuu ja mistä taas voi koskea voimakkaammin. Erittäin kipeä hevonen voi olla riski myös hierojalle, sillä hevonen reagoi kipuun nopeasti puraisemalla tai potkimalla. Hieronnan käydessä tutummaksi hevonen sallii yleensä paremmin kovemmatkin otteet.

Hevoshieroja tekee usein työtään rakkaudesta hevosiin

Hevoselle hieronta tekee hyvää, mutta hieroja joutuu työssään koville. Vaikka hevosen hieronnassa voima ei ole ratkaiseva tekijä, joutuu oikealla tekniikallakin hyödyntämään hieronnassa koko vartaloa. Sen verran treeniä hevosten hieronta tarjoaa, ettei hierojankaan tarvitse ainakaan samana päivänä harrastaa muuta urheilua.

Hieroja matkustaa lähes aina hevosen luokse tekemään työtään, joten työhön kuuluu myös paljon auton ratissa istumista. Itse hierontahetki kestää noin tunnin, mutta muutamankin asiakkaan luona käymiseen saattaa helposti kulua koko päivä. Hevoshierojat kertovatkin tekevänsä työtään suurelta osin rakkaudesta hevosiin, eikä kelloa katsota kovin tarkasti.

© 2021 Horse Sport