Huimapäiden ratsastuslomat Irlannissa

horse riding ireland
  • (0)
  • 31
    elo
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Irlannin vihreä saari on monelle suomalaiselle mieluisa lomailu kohde, ja mikä olisikaan sen parempaa kuin sen kauniiseen maaseutuun tutustuminen nelijalkaisella kulkupelillä. Irlannilla on pitkä historia hevosurheilun saralla, ja näinä päivinä harrastaja löytää sieltä laajan valikoiman ratsastuksen harrastajille tarkoitettuja lomapaikkoja. Vaikka Irlannista toki löytyy rauhallisempiakin jolkuttelupaikkoja, useimmille reissun kohokohta on mahdollisuus harjoitella maastoesteratsastusta kokeneilla hyppyhevosilla.

Monipuolinen Crossogue

Keski-Irlannissa Tipperaryn kunnassa sijaitseva Crossogue Equestrian -ratsastustila on ollut Molloy perheen omistuksessa ainakin viimeisen viiden sukupolven ajan, ja hevoset ovat aina kuuluneet erottamattomana osana paikan toimintaan. Talossa kotiaan nykypäivänä pitävä Mark Molloy on laajentanut toimintaa kilpahevosten kasvatuksesta ratsastusloma paikaksi, joka tarjoaa korkeatasoista opetusta sekä teini-ikäisille että aikuisille. Crossogue ottaa vastaan kaiken tasoisia ratsastajia, ja paikan erikoisuutena on tarkka maastoesteratsastus koulutus. Esteiden haastavuudet vaihtelevat kymmenensentisistä tukeista metrin korkuisiin ‘oikeisiin’ esteisiin. Opetus on korkeatasoista, ja ratsastajilta odotetaan jonkin verran taitoja opetuksen ottamisessa. Maastoesteratsastus voi olla vaarallista väärin tehtynä, joten oppilaan tulee kuunnella, ja yrittää parhaansa, jotta opettajan ohjeet toistuvat käytännössä. Crossogue viikon aikana useimmat ratsastajat pysyvät samalla hevosella, tai vaihtelevat muutaman välillä, mikä auttaa ratsastajaa ymmärtämään milloin huonon hypyn vika on hänessä itsessään. Maastoesteratsastuksen lisäksi ohjaaja saattaa viedä ryhmän tilusten ympäri rauhalliselle maastoratsastukselle, areenalle estehyppäämään, tai laukkahevosten käyttämälle gallop radalle laukkaamaan. Keväällä ja alkukesästä vieraat voivat myös ihailla tilalla syntyneitä hurmaavia varsoja. Crossogue on auki vuosittain huhtikuusta marraskuun loppuun. Kesäkuukausina paikka täyttyy hevoshulluista teini-ikäisistä, jotka saapuvat Euroopan joka kulmasta Irlantiin oppia ottamaan maastoesteratsastuksen jalosta taidosta. Aikuisten varauksia hyväksytään huhtikuusta kesäkuun puoleenväliin, ja elokuusta kauden loppuun. Monelle Crossogue kävijälle vuoden kohokohta on lokakuun lopulla järjestettävä Hunter Trials -kilpailuviikko. Viikko koostuu viiden päivän treenauksesta, ja päätyy tilalla järjestettävään maastoesteratsastuskilpailuun. Vaikka tätä ei suositella täysin aloittelijoille, osaanottajien ei tarvitse olla huippuluokan kilparatsastajia, sillä kilpailun luokat alkavat 80 senttimetristä.

Flowerhill – ratsastajan paratiisi

Galwayn maakunnassa, vähän yli tunnin ajomatkan päässä Shannonin kansainväliseltä lentokentältä, sijaitsee Flowerhill Equestrian Centre. Monelle Flowerhill edustaa Irlannin ratsastus kulttuuria parhaimmillaan, ja pitkän viikonlopun aikana moni ratsastaja pääsee kokeilemaan useampaa Irlannin Cobia, Draftia, ja urheilu hevosta. Tilan omistaja on peri-irlantilainen Oliver Walsh, joka on toiminut paikallisten metsästysten koiramestarina vuosikaudet. Oliver on vanhan koulukunnan hevosmies, joka omaa uskomattomat taidot hevos-ratsastaja parien valinnassa. Oliver myös myy hevosia, ja monille vieraille mukaan tarttuu arvaamattoman suuri matkamuisto.

Flowerhillin ohjelma vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesäkuukausina vieraat hyppääät kahdesti päivässä ympäri paikan laajaa maastoesterataa. Esteiden koot vaihtelevat noin 50 senttimetristä päälle metriin, jos ryhmän taso on hyvä korkeuksien keskiarvoksi muodostuu noin 80-90 senttimetriä. Jos useimmat esteet ovat menneet hyvin, ohjaaja antaa ratsastajien hypätä korkeampia aitoja ja jämäkämpiä tukkeja. Kesällä Flowerhill hyväksyy myös noviisi ratsastajia, mutta omista taidoista kannattaa olla rehellinen paikkaa varatessa, jotta he voivat pitää huolta että paikalla on tarpeeksi ohjaajia eri tasoisille vieraille. Talvikuukausina useimmat vieraat menevät Flowerhiliin hevosen selässä metsästyksen seuraamisen merkeissä. Nämä reissut eivät sovi aloittelijoille, sillä ratsastuspäivä on pitkä, hevoset innokkaita, ja esteet usein arvaamattoman isoja. Flowerhill eroaa Crossguesta jonkin verran ratsastus tyylin puolesta. Siinä missä Crossoguen vieraat pysyvät samalla hevosella ainakin suurimman osan vierailustaan, Flowerhillissä hevosta vaihdetaan ainakin kerran päivässä. Pitkän viikonlopun aikana osa ratsastajista päätyy eri hevoselle jokaisella tunnilla. Flowerhillin hypyt tapahtuvat myös enemmän ‘hunting style’,mikä tarkoittaa että ratsastajat hyppäävät pitkin välimatkoin letkassa. Crossoguessa jokainen hyppää omalla vuorollaan, samaan tyyliin kuin perinteisillä ratsastustunneilla.

© 2021 Horse Sport