Huippuratsastajien vinkit kilpailuihin valmistautumisesta sopivat myös harrastelijoille

Huippuratsastajien vinkit kilpailuihin valmistautumisesta sopivat myös harrastelijoille
  • (0)
  • 27
    elo
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Kisakausi on täydessä käynnissä ja nyt onkin hyvä aika tutustua siihen, miten huippuratsastajat valmistautuvat kilpailusuorituksiin ja minkälaisia vinkkejä heillä on kaikille ratsastuksessa kilpaileville.

Maiju Mallat tutustuu rataan parhaiten kävellessään sitä läpi

Esteratsastaja Maiju Mallat kilpailee maailman huipulla, joten radatkin ovat erittäin vaativia. Mallat pyrkii aina tutustumaan rataan etukäteen, mutta usein ajanpuutteen takia hän opettelee esteet vasta kävellessään radan läpi. Mallat kuitenkin kävelee radan läpi aina vähintään kaksi kertaa, sillä hän haluaa olla varma että on mitannut etäisyydet oikein. Toisella kierroksella Mallat vielä hioo taktiikkaa ja miettii, missä kohdissa voisi voittaa vähän aikaa. Lopuksi hän katsoo radan läpi vielä kentän reunalta, sillä myös ammattilaista piinaa pelko radan unohtamisesta.

Mallat pyrkii radalla aina äärimmäiseen huolellisuuteen, sillä tiukassa kisassa pienikin virhe voi olla kohtalokas. Mallatin mukaan pahin tilanne on sellainen, jos kaarteessa ei ehdikään suoristaa hevosta ennen estettä. Tällöin hevonen tulee esteelle vinosti, eivätkä sen kaikki jalat nouse yhtä korkealle. Tästä seuraa usein puomien kolinaa.

Verryttely luo pohjan onnistuneelle kouluratsastussuoritukselle

Kouluratsastaja Eevamaria Porthan-Brodell toteaa, että verryttelyssä pahin mahdollinen virhe on pettää hevosen luottamus. Porthan-Brodell muistuttaa, että virheitä sattuu sekä hevoselle että ratsastajalle, mutta oma turhautuminen täytyy oppia hallitsemaan ettei se purkaudu hevoseen. Verryttelyyn liittyy aina oman tulevan kilpailusuorituksen jännittäminen, mutta kiireen tuntua pitäisi silti pystyä välttämään verryttelyn aikana. Kiire ajaa ratsastajan helposti suorittamaan yli ja stressi tarttuu hevoseen. Onnistuneen suorituksen pohjana on rauhallisesti ja hyvin verrytelty hevonen.

Verryttely luo pohjan onnistuneelle kouluratsastussuoritukselle

Verryttely luo pohjan onnistuneelle kouluratsastussuoritukselle

Porthan-Brodell neuvoo varamaan kisaverryttelyyn tilanteesta riippuen noin 20-45 minuuttia. Aikaan vaikuttaa myös sää, sillä kuumana kesäpäivänä hevonen väsyy nopeammin ja talvella taas lihasten lämmittämiseen tarvitaan pidempi verryttely. Hän korostaa myös hevosen venyttämisen tärkeyttä ja pitääkin itse aina huolen siitä, että hevonen venyttelee kunnolla. Näin liikeradat ovat parhaimpia mahdollisia. Porthan-Brodell kertoo keskittyvänsä verryttelyssä sellaisiin liikkeisiin jotka saavat hevosen pysymään kuulolla ja reagoimaan herkästi käskyihin. Myös hän korostaa hevosen rauhallisen venyttämisen tärkeyttä. Porthan-Brodell käyttää verryttelyssä runsaasti sivuliikkeitä ja siirtymisiä ja kokoaa hevosta vähitellen.

Keskity omaan tekemiseen, unohda kaikki muut

Suomen menestyneimpiin esteratsastajiin kuuluva Anna-Juulia Kontio korostaa kilpailuun valmistautumisessa itse suoritukseen keskittymistä. Lajin huipulla kilpailu on kovaa ja tästä aiheutuu painetta ja toisinaan valitettavasti myös ilkeitä puheita. Selän takana puhuminen ja esimerkiksi hevosenkäsittelyn arvostelu on arkipäivää myös huippuratsastajien piireissä. Kontio toteaa, että huhupuheista ei voi yksinkertaisesti välittää ollenkaan, vaan keskittyä täysillä omaan suoritukseen ja tehdä omaa juttuaan. Muiden mielipiteiden pohtiminen ei johda kuin stressiin ja pahaan mieleen. Sen sijaan Kontio kannustaa reippaasti puhumaan ääneen omista tavoitteista ja unelmista, vaikka ne sillä hetkellä tuntuisivat kaukaisiltakin, sillä muuten ne tuskin koskaan toteutuvat. Kontio toteaa päässeensä maailman esteratsastuksen huipulle, sillä uskalsi asettaa tavoitteen tarpeeksi korkealle ja teki sen jälkeen valtavasti töitä sen saavuttamiseksi.

Kontio kertoo olevansa harvoin tyytyväinen omaan ratsastussuoritukseensa, mutta analysoinnin aika on vasta kilpailun jälkeen. Verryttelyvaiheessa uhkakuvia ei voi päästää kehittymään, vaikka tietenkin radasta kannattaa tarkistaa ne itselle hankalat kohdat kunnolla ja suunnitella, miten ne hoitaa. Myös Kontio toteaa, että stressi tarttuu helposti hevoseen ja vie molemmilta keskittymistä. Radalle täytyy aina suunnata luottavaisin mielin ja sillä ajatuksella, että pyrkii yksinkertaisesti parhaimpaansa. Vaikka radalla tapahtuisi virhe tai pudotus, kannattaa kuitenkin jatkaa samalla innolla loppuun asti, hyvinkin usein myös pieniä virheitä tehneet ratsukot sijoittuvat mikäli rata on ollut kaikille vaikea.

© 2021 Horse Sport