Hyvä valmentaja auttaa nostaman ratsukon uudelle tasolle

Hyvä valmentaja auttaa nostaman ratsukon uudelle tasolle
  • (0)
  • 24
    syys
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Tavoitteellisesti ratsastavalle tulee jossain vaiheessa väistämättä ajankohtaiseksi valmentajan etsiminen, sillä muuten kehitys ei ole toivotun kaltaista. Aivan kuten muussakin urheilussa, vaativuustasoa täytyy jatkuvasti nostaa, jotta tuloksia syntyy. Helpointa tämä on silloin, kun auttamassa ja tukemassa on ratsukolle tuttu valmentaja, jonka ammattitaitoon voi luottaa. Valmentajaa tarvitaan siis silloin, kun ratsastaja haluaa nimenomaan kehittyä kilpaurheilijana.

Hyvän valmentajan löytäminen ei ole aina helppoa, varsinkaan jos ei lainkaan tiedä mistä aloittaa.

Hyvä aloituspaikka valmentajan etsimiseen on usein joku lähistöllä sijaitseva suurempi talli. Näissä järjestetään säännöllisesti valmennuksia joihin voi ilmoittautua oman hevosen kanssa. Samalla pääsee kokeilemaan, miten yhteistyö juuri sen valmentajan kanssa sujuu. Pienryhmätunnit ovat myös rahallisesti pienempi panostus kuin yksityistunti jokaiselta valmentajalta. Valmentajaa valitessa kannattaa käydä läpi myös ovat heikkoudet, vahvuudet ja tavoitteet. Millä tasolla olet itse ja millä tasolla on hevonen? Mihin asti voit tämän hevosen kanssa kehittyä? Mitä toivot valmentajalta ja kuinka usein haluaisit valmennukseen osallistua? Kun tiedät näihin kysymyksiin vastauksen, sinun on myös helpompi määritellä minkä tasoista valmentajaa olet hakemassa.

Ammattivalmentaja hallitsee kaikki ammatin osa-alueet

Valmentajat jaetaan eri tasoihin kansainvälisten standardien mukaisesti. Suoritettavia tasoja on viisi ja viidennen tason suorittanut on ammattivalmentaja. Valmentajan työ koostuu itse ratsastuksen opettamisen lisäksi monesta muustakin urheiluvalmentamisen osa-alueesta. Hyvä valmentaja hallitse nämä kaikki. Valmentajan tehtävä on toimia ratsastajan tukena kaikkeen tämän urheiluelämään liittyen ja tähän kuuluu mm. kilpailuohjelman laatiminen, sekä usein myös arkielämän rytmittäminen, oheisliikunta ja henkinen valmennus.

On ensiarvoisen tärkeää, että valmentaja on myös itse taitava ratsastaja. Tämä on helppo selvittää paitsi tasoluokituksen, myös kilpailu-uralla menestymisen kautta. Toisin päin homma ei kuitenkaan toimi, sillä taitava ratsastaja ei automaattisesti ole hyvä valmentaja. Valmentaja tarvitsee ratsastustaidon lisäksi runsaasti pedagogisia kykyjä, sillä opettamisen taitoa hän ei voi siirtää osaamistaan muille. Valmentajan taustoja tutkiessa kannattaa myös tarkistella, miten hänen entiset valmennettavansa ovat maailmalla menestyneet.

Henkilökemialla suuri merkitys

Vaikka kaikki muut osa-alueet toimisivatkin, ihmisten välisessä kanssakäymisessä on suurelta osin kysymys myös henkilökemioista. Valmentajasta ei tarvitse tulla uutta parasta ystävää, mutta harjoitteleminen ja oppiminen on huomattavasti mielekkäämpää, kun kommunikointi sujuu ja yhteistyöstä ajatellaan samalla tavoin. Ratsastajan ja valmentajan välinen suhde vaatii luottamusta ja valmentajalle pitäisi pystyä kertomaan kaikki kilpa-uraa ja ratsastamista koskevat toiveet ja huolet. Kannattaa siis valita sellainen valmentaja, joka juuri sinusta tuntuu helposti lähestyttävältä.

Menestystä edeltää johdonmukainen harjoittelu

Valmennussuhteen alkaessa odotukset ovat usein korkealla. Valmentaja on hankittu, jotta kilpaura saadaan vauhtiin ja tuloksia odotetaan usein nopealla aikataululla. Tavoitteita on hyvä olla ja motivaatio on kaiken perusta, mutta lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä. Toisinaan valmentajan täytyy aloittaa perusasioiden korjaamisella, jos ratsukko on harjoitellut pitkään ilman kunnollista ohjausta. Mikäli ratsastajan istunta häiritsee hevosta tai hevonen ei liiku tasaisella ohjastuntumalla, on turhaa suunnata kylmiltään SM-kisoihin. Perusasioiden treenaamiseen kannattaa panostaa, sillä kärsivällisyys tässä kohtaa palkitsee ihan varmasti myöhemmin.

Valmentaja ei myöskään voi työskennellä ratsastajan puolesta. Tosiasia on, että edes ammattimaisessa ohjauksessa tuloksia ei synny ilman harjoittelua ja loputtomia toistoja. Aivan kuten muidenkin tavoitteellisten urheilijoiden kohdalla, menestys vaatii määrätietoista ja usein päivittäistä harjoittelua. Ratsastuksessa tilanne on vielä haasteellisempi, sillä oman treeninsä lisäksi ratsastajan täytyy huolehtia hevosensa hyvinvoinnista. Kaikessa tässä valmentaja voi kuitenkin olla suureksi avuksi. Valmentajan valitsemiseen kannattaa siis todellakin käyttää hieman aikaa ja nähdä vaivaa, jotta voit myöhemmin keskittyä vain edistymiseen.

© 2021 Horse Sport