Islantiin ratsastamaan!

Islantiin ratsastamaan!
  • (0)
  • 5
    elo
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Islanti tarjoaa upeita luontoelämyksiä ja elämyksestä tekee vielä ainutkertaisemman se, että maisemiin pääsee tutustumaan islanninhevosen selästä. Hevosella kun pääsee useisiin paikkoihin joihin autolla ei ole asiaa ja on aivan eri tavalla osa luontoa. Islannissa kannattaa siis ehdottomasti lähteä ratsastamaan. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tutustua Islannin maahantuontirajoituksiin, sillä herkän ekosysteemin takia esimerkiksi käytettyjen ratsastushanskojen tuonti maahan on kielletty.

Islanninhevoset ovat maailman parhaita retkikavereita

Pehmeää tölttiä käyvän ja varmajalkaisen hevosen selässä on ihanaa tutustua vuorenrinteisiin, vesiputouksiin ja muihin Islannin ihmeisiin. Hevoset ovat rauhallisia, koulutettuja ja tottuneita turisteihin, joten niiden selkään voi huoletta kivuta aloittelijakin. Kokeneemmille ratsastajille Islanti täynnä hieman vaativampia mutta sitäkin upeampia maastovaelluksia.

Islanninhevosten erikoisuutena ovat niiden kaksi omaa askellajia. Käynnin, ravin ja laukan lisäksi issikoilla voi mennä myös tölttiä ja liitopassia. Töltissä hevosen jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä ja tämä tekee menosta tasaista ja pehmeää. Suurin osa turistikäytössä olevista hevosista osaa tölttiä ainakin jonkin verran. Liitopassissa puolestaan hevosen saman puolen jalat osuvat maahan yhtä aikaa. Tähän pystyvät vain lahjakkaimmat hevoset ja myös ratsastajalta vaaditaan jo enemmän taitoa.

Islanninhevoset ovat maailman parhaita retkikavereita

Islanninhevoset ovat maailman parhaita retkikavereita

Eripituisia retkiä ympäri Islantia

Mikäli Islantiin suuntaa ratsastuslomalle, valinnanvaraa riittää. Pienessä maassa on tuhansittain hevosia ja kymmeniä vaelluksia tarjoavia ratsastustalleja. Kaikista kylistä löytyy ainakin yksi talli, joka tarjoaa mahdollisuutta islanninhevosella ratsastamiseen. Päiväretkiä järjestetään ympäri vuoden, mutta pitkästä maastovaelluksesta haaveilevien kannattaa suunnata Islantiin kesällä tai alkusyksystä, sillä sääolosuhteiden takia olisi vaarallista ja myös aivan liian kylmää suunnata usean päivän vaelluksille jäätiköille ja vuorille. Päiväretkille voi päästä myös hetken mielijohteesta, sillä retkelle voi usein ilmoittautua vielä samana päivänä. Pitkät vaellukset varataan kuitenkin etukäteen, sillä ne vaativat enemmän suunnittelua sekä tallilta että osallistujalta. Pitkät vaellukset ovat suosittuja ja parhaimmat myydään loppuun kuukausia etukäteen.

Valitse talli tarpeidesi mukaan

Ensimmäinen pysähdyspaikka Islantiin saavuttaessa on useimmiten Reykjavik. Pidemmälle ei ratsastusretkestä haaveilevan tarvitse välttämättä edes suunnata, sillä kaupungin lähellä on useita talleja jotka tulevat noutamaan ratsastajat hotellilta. Reykjavikin ympäristön suurimmat tallit ovat Ishestar, Eldhestar, Reykjavik Riding Center, Laxnes ja Solhestar. Nämä kaikki ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä ja laadultaan tasaisen hyviä. Suurimmat talleista ovat Ishestar ja Eldhestar ja tämä tarkoittaa että myös ryhmäkoot päiväretkillä ovat muita talleja suurempia. Toisaalta näiden tallien retkitarjonta on myös kaikista monipuolisin, joten jos esimerkiksi olet jo kokeillut peruspäiväreissua, voit löytää täältä jotain uutta. Talleista Laxness on ehkäpä perinteisin ja pienin.

Pitkät maastovaellukset on tarkoitettu kokeneemmille ratsastajille ja tallin sijainnista riippuu hieman myös vaelluksen sisältö. Vaeltaa voi mm. Länsivuonoilla, Snaefellsnesin upealla niemimaalla tai Etelä-Islannissa tulivuori Heklan maisemissa. Länsivuonoille suunnataan esimerkiksi Svadilfarin tallilta, jossa seitsemän päivän vaellukset ruokineen ja majoituksineen maksavat 2 400€. Snæhestar Horse Trekking järjestää kahdeksan päivän vaelluksia niemimaan rannoilla ja retken hinta on 1 750€. Heklan ympäristössä retkeilevät mm. Hekluhestarin hevoset. Viiden päivän vaelluksen hinta on 1 800€. Pitkiin vaelluksiin sisältyvät kuljetukset, majoitus (joka voi olla myös telttamajoitus), ruoat, hevoset varusteineen ja usein myös esimerkiksi vedenpitävä päällystakki ratsastajalle. Islantilaiset ovat ylpeitä maastaan ja haluavat vaelluksilla esitellä matkailijoille mahdollisimman paljon eri puolia. Minkä tahansa vaelluksen valitseekin, kyseessä on mitä luultavimmin unohtumaton kokemus. Ratsastaja oppii pian myös luottamaan enemmän kokeneen islanninhevosen jalkoihin kuin omiinsa, nämä ratsut eivät kompastele tai hötkyile. Pehmeistä askellajeista huolimatta pitkillä vaelluksilla täytyy kuitenkin varautua siihen, että istuminen tekee kipeää vielä jonkin aikaa jälkeenpäin.

© 2021 Horse Sport