Kalleimmat hevoset

Kalleimmat hevoset
  • (0)
  • 2
    marras
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevonen on usein nimetty maailman kalleimmaksi eläimeksi. Eikä syyttä, huippuhevosten hinnat voivat pyöriä jopa miljoonissa euroissa. Harrastus itsessäänkään ei ole kovin halpaa ja koko hevosurheilun sisällä pyörii paljon rahaa. Hevosen ostaminen maksaa, sen kouluttaminen on kallista ja ylläpitokustannukset ovat myös melko korkeat. Kalleimmat hevoset vakuutetaan ja niitä hoidetaan todellisella antaumuksella.

Hevosen hintaan vaikuttaa muutama tärkeä tekijä. Ensinnäkin rodulla on suuri merkitys hinnan määräytymiseen. Suurin osa kilpahevosroduista, kuten lämminveriset ja arabianhevoset voivat olla todella kalliita. Pelkkä rotu ei kuitenkaan määritä niiden hintaa, vaan sukutaululla on myös merkittävä osuus siihen. Joidenkin hevosten sukulinja voi olla hyvin arvokasta ja jo nuoren varsan odotukset ovat korkealla.

Kalliin hevosen osto on todellista arpapeliä. Koskaan ei voi tietää, menestyykö hevonen kuitenkaan kilpailuissa ja tuo näin voittoa omistajalleen vai tapahtuuko paha loukkaantuminen ja hevonen ei pystykään koskaan kilpailemaan. Jo pienten varsojen hinnat voivat liikkua monissa miljoonissa euroissa, vaikka ennuste menestymisestä perustuu pelkkään sukulinjaan ja nuoren varsan rakenteeseen.

Hevosurheilussa, varsinkin laukkakilpailuissa, liikkuu isot rahat ja laukkahevoset ovatkin usein juuri niitä kaikkein arvokkaimpia hevosia. Omistajilleen hevoset ovat usein vain sijoituksia, ja he eivät sen enempää puutu niiden valmentamiseen ja hoitamiseen. Kaiken hevoseen liittyvän työn hoitavat ammattilaiset, jotka ovat omistautuneet uralleen ja saavat myös työstään ruhtinaallisen korvauksen.

Hyvä ja kallis hevonen voi kuitenkin tuoda omistajalleen moninkertaisen voiton. Hevosurheilun ystävät ovat usein tarkasti perillä eri sukulinjoista ja menestyvistä hevosista. Se on kuin eräänlainen oma maailmansa, missä on paljon tietoa ja työtä, mitä tavallisen ihmisen on vaikea käsittää. Hevosihmiset omistautuvat hevosille ja tekevät usein hyvin maineikkaan uran niiden parissa.

Miljoonien hevoset

Miljoonien hevoset
Miljoonien hevoset

Kaikkien aikojen kalleimmalla myyty hevonen on rodultaan englannintäysiverinen. Fusaichi Pegasus myytiin maailman suurimmalle kilpahevosten jalostajalle Coolmore Studille Irlantiin lähes 55 miljoonalla eurolla. Hevonen kuitenkin osoittautui hyväksi sijoitukseksi ja se voitti lähes 70 prosenttia kilpailemistaan kilpailuista uransa aikana. Nykyään Fusaichi Pegasus viettää eläkepäiviä ja hänen jälkeläisiään myydään edelleen kovaan hintaan.

Shareef Dancer on maailman toiseksi kalleimmalla myyty hevonen. Sekin oli englannintäysverinen rodultaan ja myyntihinnaksi vuonna 1983 tuli yli 35 miljoonaa euroa. Shareef Dancer osoittautui kuitenkin hieman pettymykseksi kilparadoilla ja ei saavuttanut kovinkaan suurta menestystä. Sitä alettiin käyttää siitosorina ja se onkin tuonut hevosmaailmaan monta menestyvää jälkeläistä.

Myös kouluhevoset ovat päässeet maailman kalleimpien eläinten listoille. Totilas on hollantilainen lämminverinen rodultaan ja se pitää edelleen hallussaan kouluratsastuksen maailmanennätystä yli 90 pisteellään. Tämä vuonna 2000 syntynyt hevonen viettää nykyään jo eläkepäiviään, mutta sitä käytettiin jalostukseen useita vuosia. Kun se vuonna 2010 myytiin nykyiselle omistajalleen, hinta pidettiin salassa, mutta sen on arvioitu liikkuneen 9,5 ja 15 miljoonan välillä.

Edesmennyt Green Monkey myytiin jo ennen kilpauransa alkua, huimaan lähes 15 miljoonan euron hintaan. Tämä sijoitus osoittautui hieman huonoksi, sillä Green Monkey ei osallistunut kuin kolmeen kilpailuun, joissa se ei menestynyt lainkaan ja se siirrettiin siitoskäyttöön. Sen sukulinjan uskottiin olevan niin hyvä ja rakenne näytti hyvältä alusta asti, mutta hevonen ei osoittautunut hyväksi kilpahevoseksi.

Historian kallein estehevonen on ollut Paloubet d’Halong. Se ostettiin Qatariin vuonna 2013 yli 13 miljoonalla eurolla. Sen oli tarkoitus tuoda menestystä joukkueelle tulevissa Olympia kilpailuissa. Hevosen lähtöhinta ei vielä kerro puoliakaan niistä lopullisista kustannuksista mitä siihen sisältyy erityisesti, kun kyseessä ovat nämä huippuhevoset, jotka matkustavat ympäri maailmaa osallistuen eri arvokilpailuihin. Mutta menestyessään, ne voivat moninkertaistaa arvonsa uransa aikana.

© 2021 Horse Sport