Kenttäratsastuksen huumaa – Kilpailutasot

Kenttäratsastuksen huumaa - Kilpailutasot
  • (0)
  • 25
    heinä
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Kenttäratsastus kehittyi alun perin Iso-Britannian armeijan keskuudessa sotahevosten koulutuksen testaus metodiksi. Tästä johtuen suurin osa maailman kansallisista kenttäratsastuskilpailuista ottaa mallia Britannian luokitus systeemistä, vaikka paikallisia erojakin tottakai löytyy. Kansalliset ja kansainväliset lajiliitot valvovat tarkasti ratsukoiden siirtymistä eri kilpailu tasojen välillä. Tällä yritetään välttää taidon ja kunnon puuttumisesta aiheutuvia onnettomuuksia, sekä harrastajien keskuudessa tapahtuvan pokaalin metsästyksen aiheuttamaa tulosten vääristymistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että jo ylemmillä tasoilla menestyny ratsukko siirtyy tasoa tai kahta alaspäin helppojen voittojen toivossa. Vuonna 2019 on voimaan tulossa myös sääntö, joka antaa lajiliitolle mahdollisuuden siirtää ratsukoita vaatimus luokissa alaspäin, jos he ovat jatkuvasti kauden aikana epäonnistuneet kilpailuissaan. Tällä toivotaan olevan positiivisia turvallisuus vaikutuksia harrastajien keskuudessa.

Kansalliset kilpailut

Britanniassa kansalliset British Eventing (BE) kilpailuluokat alkavat BE80T luokasta, joka on tarkoitettu uusien kenttäratsastus parien kouluttamiseen. Luokan nimessä ‘T’ tulee sanasta Training, eli koulutus. Ratsukot saavat kilpailuissa positiivista palautetta kaikista ratsastus vaiheista, kouluratsastus testi on yksinkertainen, ja esteiden korkeus tai leveys ei ylitä 80 senttimetriä. Kysymykset joita hevosille esitetään maastoesteradalla ovat myöskin helppoja. Siinä missä korkeammilla tasoilla ratsujen odotetaan hyppäävän kapoisien harja esteiden yli, näkevän pölkyn alla olevan ojan muutaman laukkaasteen päästä, ja omaavan tarpeeksi voimaa vedessä olevan korkean lankun hyppäämiseen, BE80T tasolla esteet on suunniteltu kutsuviksi ja helpoksi. BE80T luokan jälkeen ratsukot siirtyvät yleensä BE90 luokkaan, josta he kipuavat ajan kanssa BE100 luokkaan. Näiden luokkien kysymykset, korkeudet, ja testien vaativuudet ovat edelleen useimpien hyväkuntoisten ratsukoiden mahdollisuuksien sisällä, mutta maastoradalla alkaa näkymään hieman teknisesti vaikeampia esteitä, esteratsastuksen korkeudet nousevat luokan nimen mukaan, ja kouluratsastus testissä hevoselta odotetaan korkeampaa koulutusta ja urheilullisuutta.Numeroitujen luokkien jälkeen kansalliset luokat siirtyvät Novice, Intermediate, ja Advanced luokkiin. Näiden korkeudet vaihtelevat 1.10 metristä 1.25 metriin, ja nopeus jolla ratsukon tulee kiertää maastoesteradan läpi nousee huimasti. Myös näillä tasoilla nähdään harrastaja ratsastajia, mutta ammattilaisten määrä on myös kova. Harrastajina kilpailevat ovat verrattavissa niihin juoksijoihin jotka tekevät maratoneja päivätöiden ohessa, ennen kuin niihin meistä jotka käyvät kerran viikossa tunnin lenkillä, joten taso on erittäin kova. Virallisten kansallisten luokkien lisäksi kenttäratsastuskilpailuja järjestetään paikallisten ratsastusyhdistysten johdosta. Vaikka nämä yleensä mukailevat BE:n sääntöjä ja luokkia, niillä ei virallisesti ole kontrolloitua rakennetta. Kenttäratsastuskilpailuiden lisäksi Britanniassa järjestetään Hunter Trials nimisiä maastoesteratsastus kilpailuita, joissa osaa otetaan vain tähän luokkaan.

Kansainväliset kilpailut

Kansainvälisiä kilpailuita valvoo Fédération Equestre Internationale, FEI, eli kansainvälinen hevosurheiluliitto. Vaikka kaikki kilpailut toimivat kutsu periaatteella, alemmilla tasoilla näissäkin nähdään lajin tosissaan ottavia amatöörejä, mutta ylöspäin mentäessä kilpailut ovat ammattiratsastaja johteisia. Kansainväliset kilpailut alkavat CCI1*-S luokasta, ja huipulla kilpaillaan CCI5*-L luokassa. Luokkien nimet tulevat ranskan kielestä, concours complet international, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna kansainvälistä täyttä hevoskatselmusta, viitaten lajin kolmeen kokeeseen. Numero viittaa kilpailun tasoon, joista yksi on alin, ja viisi korkein, ja kirjain sarjan jälkeen siihen onko kyseessä lyhyt vai pitkä formaatti. FEI:n pitkän formaatin kilpailut kestävät yleensä kolme tai neljä päivää, ja lyhyet yhden tai kaksi päivää, kilpailijoiden lukumäärästä riippuen. Kansainvälisen tason kilpailut vertautuvat britannialaiseen systeemiin niin, että 1* vastaa Novice-, 2* Novice- tai Intermediate-, ja 3* Intermediate, 4*  Advanced -luokkaa. 5* on eliittiluokka, jonka vaatimukset ovat useimpien ratsujen ja ratsastajien tavoittamattomissa. 5* kilpailuita on maailmanlaajuisesti vain viisi vuosittain, Ranskan Pau, Australian International, Amerikan Rolex Kentucky, Saksan Luhmuhlen, ja Englannin Burghley ja Badminton.

© 2021 Horse Sport