Kenttäratsastuksen huumaa – lajin perusteet

Kenttäratsastuksen huumaa - lajin perusteet
  • (0)
  • 11
    heinä
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Kenttäratsastus luetaan useiden mielessä hevosurheilun kuninkuuslajiksi, ja lajin huippuratsastajat pelottomiksi huimapäiksi. Lajissa kilpaillaan kansallisesti ja kansainvälisesti, ja siinä missä kansalliset kilpailut ovat alemmissa luokissa mahdollisia jopa harrastaja ratsastajille, kansainvälisten suoritusten taustalle tarvitaan vuosien täysaikaista treenausta ja huippu-urheilijan kuntoa.Kenttäratsastus kilpailuissa ratsu ja ratsastaja parivaljakko kilpailevat kolmessa hevosurheilu lajissa; Kouluratsastuksessa, maastoesteratsastuksessa, ja esteratsastuksessa. Kilpailu tapahtuu joko yhden tai kolmen päivän aikana, ja voittaja valitaan kolmen lajin pisteiden perusteella. Kenttäratsastuksessa järjestetään vuoden aikana useita eliitti kilpailuja, joiden kausi on huhtikuusta lokakuuhun. Talvikuukauet kenttäratsastus maailmassa on perinteisesti varattu hevosten lepuuttamiseen, mutta nykypäivän ratsastajat usein jatkavat hevosen kunnon ylläpitoa, ja ottavat osaa puhtaisiin koulu- ja esteratsastus kilpailuihin. Osa alemman tason kilpailijoista myös harrastaa ketunmetsästystä hevosensa kanssa. Kenttäratsastus on myös Olympialaji, ja muiden hevosurheilu lajien kanssa ainoita lajeja joissa miehet ja naiset kilpailevat samoissa sarjoissa.On sanomattakin selvää että kenttäratsastus hevoset ovat lajien eliittiä, mutta myös ratsastajilla tulee olla kunto kohdillaan. Yhden päivän kilpailuissa ratsastajalta odotetaan hyvää ja tasapainoista kouluratsastus testiä, puhdasta esteratsastus rataa, ja lopulta nopeaa mutta kontrolloitua kiitolaukka kierrosta maastoesteradan ympäri. Viimeisessä vaiheessa väsynyt hevonen tai ratsastaja voivat aihe auttaa vaaratilanteita.

Kenttäratsastus kilpailun lajit

Nykypäivänä kenttäratsastuskilpailut kestävät yksi, kaksi, tai kolme päivää. Kansainvälisellä huipputasolla kilpaillaan myös neljänpäivän yli venytetyissä tapahtumissa, mutta tämä johtuu kilpailijoiden määrästä, eli jokainen yksittäinen pari ottaa edelleen osaa vain kolmena päivänä. Alemmilla tasoilla ratsastus järjestys on kouluratsastus, esteratsastus, ja viimeisenä maastoesteratsastus. Vaativammissa kilpailuissa esteratsastus ja maastoesteratsastus vaihtavat paikkaa. Ratojen ollessa uskomattoman vaativia, on turvallisempaa että hevonen suorittaa enemmän kuntoa vaativan osion ensin, esterata maastoradan jälkeen myös tuo esille hevosten yleiskunnon, sillä väsyneet ratsut pudottavat hyvin varmasti puomeja viimeisenä päivänä. Korkeammilla tasoilla hevoset käytä kilpailun aikana läpi myös eläinlääkärintarkastuksen, ja jos hevonen ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa, parin ei anneta jatkaa. Kaikilla kolmella lajilla on omat tarkoituksensa hevosen ja ratsastajan kunnon testaamisessa. Kouluratsastus testissä ratsukko esittelee yhteistyönsä sujumista, ja kovassa timmissä olevan hevosen tottelevaisuutta. Alemmilla tasoilla vaaditaan vain perus käynti, ravi, ja laukka kuviot, mutta vaatimuksien kovetessa mukaan otetaan kootut ha pidennetyt askellajit, sekä sivuliikkeet. Esteratsastus vaiheen aikana ratsukko hyppää puomi esteiden yli, ja tarkoituksena on hypätä rata oikeassa järjestyksessä tiputtamatta puomeja. Virhepisteitä tulee vääristä esteistä, hevosen kieltäytymisestä, radalla tehdyistä tarpeettomista kuvioista, ja tippuneista puomeista. Alemmilla tasoilla tämän vaiheen edeltäessä maastoesterataa haasteena on saada innostunut hevonen rauhallisesti radan ympäri, sillä nopeuden kasvaessa puomit tulevat usein alas. Vaativammilla tasoilla vaihe testaa hevosen kuntoa, sillä väsynyt hevonen on usein epätarkka.

Maastoeste vaihe on se syy minkä vuoksi moni kenttäratsastaja aloittaa lajin harrastamisen. Tämän vaiheen aikana ratsukko hyppää luonnollisen näköiseksi rakennettujen esteiden yli luonnollista maastoa muistuttavalla radalla. Esteitä on yleensä noin kaksikymmentä tai hieman enemmän, ja maasto on useimmiten ruohokenttää, joka usein kääntyy mutaisemmaksi kilpailun edetessä. Hypättävät esteet muistuttavat rakenteita, joita englantilaisella maaseudulla metsästävät, tai vieraalla maalla sotivat hevoset olisivat joutuneet hyppäämään. Mukana on luonnollisia tukkeja, ojia, kivi muureja, ja pensas aitoja. Yleensä radalla nähdään myös jonkin tyyppinen vesieste. Maastoeste vaiheelle asetetaan ennen kilpailua ideaali aika, ja tämän ajan ylittävät tai alittavat ratsukot saavat virhepisteitä. Virhepisteitä tulee myös kieltäytymisistä, ja turhista kuvioista radan ympäri. Ratsastajan tippuminen ja hevosen kaatuminen johtavat parin eliminointiin kilpailuista.

© 2021 Horse Sport