Kilpahevosten hoitajalla riittää vastuuta ja vaihtelua 

Kilpahevosten hoitajalla riittää vastuuta ja vaihtelua 
  • (0)
  • 20
    loka
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Eeva Uusi-Simola tuntee kaikkien maailman suurimpien hevoskilpailujen kulissit. Hänen päivittäisenä tehtävänään on huolehtia siitä, että satojen tuhansien eurojen arvoiset kilparatsut ovat kaikin puolin kunnossa, kun sveitsiläinen esteratsastaja Steve Guerdat suuntaa kilparadalle. Kilpahevosten hoitajat ovat suurelle yleisölle usein näkymättömiä, mutta ratsastajille äärimmäisen tärkeä ammattiryhmä. Ilman hevosenhoitajia ammattimainen kilpaileminen olisi mahdotonta.

Työntekoa oppimaan Saksaan

Uusi-Simola huomasi jo lukiossa, että opiskelu ei häntä kiinnostanut. Sen sijaan hän viihtyi hyvin porvoolaisella tallilla ratsastaen ja hevosten kanssa puuhaten, mutta ei ollut tallillakaan aina kovin aktiivinen. Lopulta Uusi-Simolan ratsastuksenopettaja päätti puuttua tilanteeseen, sillä hän ei halunnut katsoa hevosten kanssa lahjakkaan tytön lorvimista. Opettajan suosituksesta Uusi-Simola lähti Saksaan myyntitallille töihin ja joutui elämänsä ensimmäistä kertaa todella opettelemaan työntekoa. Suomalaisen Yrjö Suomuksen omistamalla tallilla oli kova kuri ja osa hevosenhoitajista luovuttikin jo alkumetreillä, palaten takaisin kotiin. Uusi-Simola kuitenkin viihtyi ja jäi. Hän kertoo nauttineensa siitä, että sai ratsastaa paljon ja kulkea hevosten kanssa kilpailureissuilla neljänä päivänä viikossa. Vähitellen sana luotettavasta ja pätevästä hevosenhoitajasta alkoi levitä.

Hollannissa Uusi-Simola oppi lisää kilpahevosten hoidosta

Saksasta Uusi-Simola suuntasi Hollantiin, jossa hän työskenteli Noora ja Mikael Forsténin tallilla. Hollannin aikana Uusi-Simola pääsi kokeilemaan hevosten hoitamista kansainvälisissä kilpailuissa ja oppi paljon uutta ja hyödyllistä. Alusta asti oli selvää, että Uusi-Simolaa kiinnosti nimenomaan hevosten hoitaminen kilpailumatkojen aikana. Muutaman vuoden kuluttua Mikael Forstén lopetti aktiivisen kilpailemisen ja hevosenhoitajankin työ muuttui arkisemmaksi. Uusi-Simola alkoi kaivata uusia haasteita.

Kilpakärpäsen purtua arki ei enää riitä

Kolme vuotta sitten Uusi-Simola tutustui Helsinki International Horse Showssa suomalaiseen tallimestariin Heidi Mulariin, joka työskenteli Sveitsissä Steve Guerdatin tallilla. Mulari houkutteli Uusi-Simolan kokeilemaan tallin vaihtoa ja pian hän löysikin itsensä Sveitsistä. Uusi-Simolaa oli varoitettu etukäteen siitä, että uusi työnantaja on luonteeltaan vaativa ja äkkipikainen. Silti uusi arki yllätti, sillä aiemmissa työpaikoissa Uusi-Simola oli tottunut siihen, että kilpailijat ja tallien omistajat olivat pääosin ystävällisiä ja keskustelivat hänen kanssaan asioista.

Kilpakärpäsen purtua arki ei enää riitä

Kilpakärpäsen purtua arki ei enää riitä

Uusi-Simola kertoo, että päivittäinen kommunikaatio Guerdatin kanssa rajoittuu yleensä siihen, että aamulla mies kertoo mitä varusteita tarvitsee hevosilleen sinä päivänä ja illalla hän sanoo, että nähdään huomenna. Puhetapaan tottuminen otti aikansa ja Uusi-Simolalta vei yli vuoden tottua uuteen elämään, mutta sisulla sekin onnistui. Nykyään hän kertoo kuitenkin viihtyvänsä. Uusi-Simola sanoo oppineensa, että silloin kun Guerdatilta ei kuulu negatiivista palautetta, tietää kaiken menneen hyvin. Hän toteaa Guerdatin olevan hänen työnantajansa, eikä heidän Uusi-Simolan puolesta tarvitsekaan olla sen läheisemmissä väleissä.

Maailmaa valloittamaan huippuratsastajan apuna

Uusi-Simola nauttii Guerdatin kanssa työskennellessään siitä, että hän on samalla päässyt kiertämään kaikki maailman upeimmat kilpakentät. Hän kertoo käyneensä työnsä puolesta mm. Miamissa, Los Angelesissa ja Meksikossa. Vastapainoksi Uusi-Simola elää pelkästään työlleen, sillä säännöllisiä aikatauluja ei ole ja kilpamatkoilla hän on töissä vuorokauden ympäri. Rakkaus hevosiin auttaa kuitenkin jaksamaan huonompinakin päivinä. Tällä hetkellä Uusi-Simola on Guerdatin matkassa Helsingissä Horse Showssa. Hänen tehtävänään oli ajaa kolme hevosta Oslon maailmancupista Ruotsin kautta Helsinkiin. Tämän jälkeen hän ratsasti hevosia Helsingissä muutaman päivän, jotta ne vertyisivät pitkän matkan jälkeen. Kilpailun aikana Uusi-Simola hoitaa kaikkeen hevosiin liittyvän: hoidon, varusteet, ruokinnat ja verryttelyn. Tämän lisäksi Uusi-Simola huolehtii kisapäivän aikataulutuksesta ja pitää ratsastajan ajan tasalla siitä, montako ratsukkoa on jäljellä ennen tätä ja milloin pitää aloittaa verryttely.

© 2021 Horse Sport