Maailman harvinaisimpia hevosrotuja

Maailman harvinaisimpia hevosrotuja
  • (0)
  • 5
    maalis
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevonen, tuo ihmisen hyvä ystävä joka kesytettiin tuhansia vuosia sitten kotieläimeksi, on yksi hienoimmista ja uljaimmista eläimistä mitä on. Hevonen on sosiaalisesti älykäs eläin, joka on herkkä aistimaan muiden hevosten ja ihmisenkin mielentilaa; ei ihme, että nykyisinäkin aikoina kun hevonen ei enää ole monissa osin maailmaa niinkään hyötyeläin, se on edelleen tärkeä osa monen ihmisen elämää. Hevonen on jalostunut ja jalostettu nykyään kymmeniksi eri roduiksi. Jotkin rodut ovat todella harvinaisia: lähdetäänpä katsomaan millaisia ovat harvinaisimmat hevosrodut maailmassa.

Hackney, Kaspianponi ja Shirehevonen

Tämä brittiläinen hevosrotu, joka on lämminverinen, kehitettiin 1700-1800 -luvuilla, ja sen kantakirjaa on pidetty vuodesta 1833. Hackneyt ovat polveutuneet norfolkinravureista, ja jalostettu ajohevosiksi; ne tunnetaankin erittäin hyvinä vaunuhevosina. Ne ovat sitkeitä ja voivat ravata lujaa vauhtia pitkiäkin matkoja. Hackneytä kasvatetaan myös ponikokoisena: silloin säkäkorkeus on korkeintaan 142 cm. Tämän kauniin hevosrodun liikkeitä kuvaillaan näyttäviksi ja vaivattoman oloisiksi.

Tämän hevosrodun alkuperämaa on Iran, ja sitä pidetään yhtenä vanhimmista roduista, jotka ovat vielä olemassa. Itse asiassa kaspianponi on kuin hyvin varjeltu salaisuus: tämä rotu löydettiin Iranista vasta vuonna 1965. Säkäkorkeuden vuoksi rodun nimessä on sana poni, mutta kaspianponi on kuitenkin liikkeiltään ja rakenteeltaankin kuin hevonen. Ominaisuuksiltaan se on nopea ja jaloliikkeinen, ja sillä on luontainen hyppytaito; se on myös luonteeltaan sekä säyseä että utelias. Valitettavasti kaspianponeja on hyvin todennäköisesti maailmassa jäljellä enää noin viisisataa yksilöä.

Toisin kuin kahden ensimmäisen rodun kohdalla, nyt puhutaan kookkaasta, säkäkorkeudeltaan jopa 200 senttimetrin kokoisesta hevosrodusta; itse asiassa shirehevonen on maailman kookkain hevosrotu. Rotu on kotoisin Isosta-Britanniasta ja se polveutuu isoista hevosista, jotka aikanaan risteytettiin flanderinhevosten ja friisiläishevosten kanssa. Koska shire on näin kookas rotu, on sillä myös aivan uskomaton vetokyky: sen on tiedetty vetäneen peräti viiden tonnin kuormia. Teollistuminen kuitenkin vähensi tällaisten isojen vetohevosten tarvetta, ja siksipä rotu onkin nykyään yksi harvinaisimmista.

Clevelandinruunikko, Suffolkinhevonen ja American Cream Draft

Tämä hevosrotu on jälleen kerran kotoisin Isosta-Britanniasta, ja onkin vanhin ja puhtain alkuperäisistä britannialaisista hevosroduista. Ainoa sallittu väri rodulle on ruunikko, ja hevoset ovat älykkäitä, kestäviä ja pitkäikäisiä. Clevelandinruunikko on myös luonteeltaan rauhallinen, ja niitä käytetäänkin vaunuhevosina. Mielenkiintoista on se, että kuningatar Elisabet II on tehnyt paljon jalostustyötä tämän rodun parissa, ja sitä käytetäänkin Britannian hovissa. Rotu on myös ollut kuninkaallisten suojeluksessa pitkään.

Clevelandinruunikko
Clevelandinruunikko

Suffolkinhevonen eli Suffolk Punch on kylmäverihevosrotu, ja kotoisin Englannista; Suffolk nimessä viittaa erääseen kreivikuntaan Itä-Angliassa. Rotu on tyypiltään raskas, jykevä ja voimakas, ja se kehitettiinkin alun perin maataloustöitä varten. Harvinaisen siitä on tehnyt maataloustöiden koneellistuminen ja se oli jossain vaiheessa jopa kadota kokonaan. Viime aikoina sen suosio ja määrät ovat kuitenkin hieman kasvaneet. Tämä työhevonen on miltei kaksi metriä korkeudeltaan, ja voi painaa 1000 kiloa – melko järkäle siis! Väriltään rotu on aina rautias; sen väri voi vaihdella useissa sävyissä tummasta vaaleaan ja aina punaiseen.

Tämä upea, raskas työhevosrotu on kotoisin Yhdysvalloista, ja on kohtalaisen nuori rotu. Nimensä se on saanut vaaleankeltaisesta karvastaan, joka oikeastaan on samppanjanvärinen. Luonteeltaan ne ovat rauhallisia ja luotettavia työhevosia. Rodun kantakirja on vielä avoin, ja rotua kasvattaa viitisenkymmentä tahoa Yhdysvalloissa; yksilöitä koko maailmassa on vain 400.

Näiden lisäksi 10 harvinaisimman hevosrodun joukkoon mahtuu vielä Dalesponi ja Exmoorinponi, näiden molempien ollessa kotoisin Isosta-Britanniasta. Lisäksi listalta löytyy kanadalaista alkuperää oleva Newfoundlandinponi, joka on erittäin uhanalainen vain noin 250 lisääntymiskykyisellä hevosella, sekä meksikolainen Galiceño, joita maailmassa on jäljellä alle 100. Toivoa vain sopii, etteivät nämä upeat hevosrodut kokonaan katoa maan päältä; samoin kuin niin monet harvinaiset eläinlajit, nämäkin ovat säilymisen arvoisia!

© 2021 Horse Sport