Minustako kilparatsastaja?

Minustako kilparatsastaja?
  • (0)
  • 16
    marras
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevosharrastuksessa tulee monesti jossain vaiheessa ajankohtaiseksi myös kilpailuihin osallistuminen. Harrastukseen saa uutta motivaatiota päämääriä asettamalla ja samalla pääsee vertaamaan taitojaan muiden harrastajien kanssa. Kilpailuja järjestetään monella eri tasolla, joten jokaiselle löytyy varmasti omansa.

Suomessa ratsastajat voivat kilpailla ainakin koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajossa, matkaratsastuksessa, vikellyksessä, vammaisratsastuksessa, lännenratsastuksessa ja askellajikilpailuissa. Kilpailujen lisäksi harrastajat voivat suorittaa erilaisia ratsastus- ja hevostaitomerkkejä. Eri lajien säännöt on esitelty Suomen ratsastajainliiton kotisivuilla.

Kilpailuharjoituksissa voi totutella kilpailujen tunnelmaan

Viralliset kilpailut jaetaan Suomessa tason mukaan viiteen eri ryhmään. Kilpailuharjoitukset eivät ole varsinaisia kilpailuja, vaan kilpailunomainen harjoitustilanne, joka järjestetään yleensä omalla tallilla tai esimerkiksi ratsastusleirin päätteeksi. Samalla pääsee kokeilemaan, minkälaista kilpailuihin osallistuminen olisi, mutta voi edelleen kysyä neuvoa ohjaajalta myös kilpailuiden aikana. Kilpailuharjoituksistakin saa yleensä samanlaisen kirjallisen arvion suorituksesta kuin varsinaisissa kilpailuissa ja tästä voi olla hyötyä omien taitojen kehittämisessä. Kilpailuharjoituksissa ei yleensä ole palkintojen jakoa, eikä ratsastajilta tai hevosilta edellytetä erityistä pukeutumista. Perusvarusteet, eli ratsastussaappaat, – housut ja kypärä täytyy tietenkin olla käytössä.

Seura- ja aluekilpailuissa pääsee kokeilemaan taitojaan eri luokissa

Seurakilpailut ovat hyvä areena aloittaa varsinainen kilpailu-ura. Tästä eteenpäin ratsastajan täytyy viimeistään kuulua ratsastusseuraan, jota hän edustaa kaikissa tulevissa kilpailuissa sinä kalenterivuonna. Nimensä mukaisesti seurakilpailuihin osallistuu ratsukoita lähinnä omasta seurasta ja mahdollisesti joistakin lähialueen seuroista, kilpailukutsun perusteella. Seurakilpailut ovat aina jonkin SRL:n hyväksymän ratsastusseuran järjestämiä ja tapahtuvat yleensä ratsastuskoulun alueella. Seurakilpailuissa voi olla useita eri luokkia, yleensä ainakin helpot kouluratsastusluokat ja esteluokkia 80–100 cm korkeuteen.

Aluekilpailuissa keskenään kilpailevat tietyn alueen ratsastusseurojen jäsenet. Suomessa on kahdeksan eri ratsastusaluetta ja jokaisen alueen aluejaosto julkaisee omaa kilpailukalenteria, josta löytyvät juuri sen alueen kilpailut. Aluekilpailuihin ratsastaja tarvitsee aluekilpailuluvan, jonka voi lunastaa SRL:n kautta ja myös hevonen tarvitsee erillisen kilpailuluvan. Muuten kilpailut ovat avoimia kaikille. Lupaa varten ratsastaja voi tosin joutua todistamaan ratsastustaitotasonsa. Aluekilpailuissa on jaossa yleensä raha- tai esinepalkintoja. Aluekilpailuissa kouluratsastusluokat alkavat helppo A -tasolta ja esteratsastusluokat 120 cm -tasosta. Poneille ja suomenhevosille on omat luokkansa.

Aluekilpailuissa ratsastajalta vaaditaan lajin mukaista pukeutumista eli valkoisia tai vaaleita ratsastushousuja ja tummaa yläosaa. Kouluratsastuksessa hevosella ei saa olla pinteleitä tai suojia, eikä ratsastaja saa kantaa kilpailusuorituksen aikana raippaa.

Kansalliset ja kansainväliset kisat vaativat jo selviä näyttöjä aiemmista onnistumisista

Kansalliset kisat ovat avoimia koko maan ratsastajille, mutta osallistuakseen ratsastaja tarvitsee kansallisen kilpailuluvan. Osallistuakseen kansallisiin kilpailuihin ratsukon on täytynyt suorittaa helppo A -tasoinen alueluokka vähintään 60 % tuloksella. Nuorten hevosten avoin luokka tekee tähän poikkeuksen ja suomenhevosille riittää tulos helppo B -luokasta. Kansainvälisiin kilpailuihin siirrytään yleensä SRL:n ilmoittamana ja ratsastajalta vaaditaan kansainvälinen kilpailulupa, joka käy myös kaikkiin kotimaan kilpailuihin. Kansainvälisiin kilpailuihin lähdettäessä täytyy huolehtia erityisen tarkasti hevosen rokotuksista.

Kilpailuissakin hevosen hyvinvointi tulee ensin

Hevonen saa osallistua kaikkiin kilpailuihin sen jälkeen, kun se on täyttänyt viisi vuotta. Kilpailupäivät ovat hevoselle ja ratsastajalle rankkoja, erityisesti silloin kun kilpailut eivät ole omalla tallilla. Aluetasolla ja kansallisissa kilpailuissa hevonen saa osallistua enintään kahteen luokkaan kilpailupäivän aikana. Kenttäkilpailuissa lähdöt on rajattu yhteen per kilpailupäivä. Se, kuinka hyvin hevonen kilpailuissa jaksaa ja miten se reagoi uuteen ympäristöön riippuu paljon myös hevosen yleiskunnosta, iästä ja tottuneisuudesta kilpailuihin. Tämän takia onkin tärkeää, että ratsastaja seuraa tarkasti hevosensa vointia kilpailujen aikana.

© 2021 Horse Sport