Ratsastustarvikkeiden ehdottomat hankinnat

Ratsastustarvikkeiden ehdottomat hankinnat
  • (0)
  • 14
    maalis
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Ratsastus on harrastus, joka koukuttaa helposti ja muuttuu elämäntavaksi. Hevosen selässä kiitäminen luo ihanan vapauden tunteen ja yhteyden luontoon sekä eläimeen. Ratsastusta voi harrastaa joko oman hevosen kanssa tai sitten talleilla, jotka järjestävät ratsastustunteja. Mitä tarvikkeita sitten harrastukseen tarvitaan?

Ratsastajan vaatetus

Jotta ratsastaminen olisi mukavaa ja turvallista, on oikeanlaisten varusteiden hankkiminen tärkeää. Yleensä ratsastajan välineet ovat henkilökohtaisia, joten ne tulee hankkia riippumatta siitä, onko hevonen omasi vai ratsutallin. Ratsastajan vaatetus vaatii tiettyjen yksityiskohtien huomioimista. Ratsastushousut ovat ehdottomat hankaumien estämiseksi. Housuja on eri mallisia. Ne voivat olla joko kokonaan paikattomat, polvipaikkaiset tai kokopaikkaiset.

Housujen materiaalin olisi hyvä olla teknistä, likaa ja vettä hylkivää kangasta. Keveitä, paikattomia ratsastuslegginssejä käytettäessä on tärkeää, ettei niissä ole häiritseviä saumoja. Paidan vaatimukset eivät ole suuria, riittää että metsäreiteillä se suojelee käsivarsia raapivilta oksilta, ja tietysti vastaa sääoloihin. Jos olet ulkoilmassa viihtyvää sorttia, kannattaa panostaa kunnolliseen ja mukavaan sadetakkiin. Ohkaiset käsineet auttavat saamaan pitävän otteen ohjista. Talvisaikaan kylmä ilma vaatii kerrospukeutumista ja teknisiä materiaaleja siirtämään hikeä pois iholta. Hanki joko pitkä takki, joka pitää myös reidet lämpöisenä, tai vetäise päällesi reilusti toppahaalari. Käsiä lämmitää rukkaset, joissa on kunnolliset toppaukset kämmenselän päällä, mutta itse kämmenen puolella ohuempi, nahkainen osa

Ratsastuskengät tai –saappaat viimeistelevät asun

Jalkaan vetäistävät ratsastussaappaat tai –kengät viimeistelevät ratsastajan vaatetuksen. Niitä löytyy lukemattomia eri malleja. Onkin käyttäjästä kiinni, mikä malli miellyttää eniten. Materiaalina on yleensä kumi tai nahka. Kumiset saappaat ovat yleensä edullisemmat, ja ne kestävät myös hyvin kosteutta. Kumiset saappaat ovatkin hyvä vaihtoehto esimerkiksi lapselle, jonka jalka kasvaa vielä. Harrastusta aloittaessa varustehankintakulut voivat olla suuret, joten kumiset kengät ovat hyvä vaihtoehto myös ensisaappaiksi.Ratsastussaappaan mallin valinnassa vaikuttaa omat mieltymykset, mutta myös mahdollinen suuntautuminen tiettyyn kilpalajiin.

Esimerkiksi esteratsastajien saappaat ovat pehmeitä ja taipuisia, kun taas kouluratsastajat suosivat jämäkämpää ja suorempaa mallia. Saapasta valitessa pohkeen pituus ei saisi olla liian pitkä, sillä se voi hiertää kurjasti polvitaivetta. Saappaan varsi kuitenkin löystyy ja laskeutuu hieman käytössä, joten älä valitse myöskään liian matalaa vartta. Saappaat antavat pohkeelle paremman tuen ratsastuskenkään verrattuna. Kenkiin voidaan halutessa yhdistää säärystimet – yhdistelmä takaa täydellisen istuvuuden ja hieman edullisemman hinnan. Muista, että ratsastussaappaat eivät sovi tallitöiden tekoon. Pidä siis tallitöihin mukana toinen pari, jotka vetäiset jalkaan tallioloihin. Tallikenkien tulee olla vahva- ja korkeapohjaiset. Myytävänä on myös malleja, joissa on vahvistettu kärki.

Ratsastajan turvallisuus

Kypärä on tärkeä varuste ratsastajan turvallisuuden kannalta. Mahdollisen onnettomuuden sattuessa kypärä voi pelastaa pahoilta vaurioilta. Myös kypärämalleissa on paljon valinnanvaraa. Tärkeää on, että se täyttää turvallisuusvaatimukset. Kypärän tulee istua käyttäjän päähän täydellisesti. Liian suuri kypärä voi siirtyä pois paikaltaan iskun sattuessa. Kypärän tulee suojata sekä otsa, ohimo että niska. Hyvin istuvan kypärän lippa osoittaa suoraan eteenpäin.

Laadukas kypärä on mukava käyttää myös kesäkuumalla ja tuntuu keveältä päässä. Kypärä säilyy hyvänä, kun vältät iskuja ja kovien kolausten aiheuttamista kypärälle. Samoin kuin pyöräilykypärät, ratsastuskypärät tulisi vaihtaa aina kovien kolausten jälkeen, vaikka se näyttäisi vahingoittumattomalta. Selän ja rintakehän suojaksi on hyvä hankkia turvaliivi. Se suojaa kehoa putoamisissa ja mahdollisissa puristusonnettomuuksissa, sekä mahdollisissa hevosen potkuissa. Liivi on valmistettu iskua vaimentavasta materiaalista, joka perustuu iskun paineen tasaamiseen. Kuten kypärän, liivin tulee istua täydellisesti kantajalleen täyden hyödyn irtisaamiseksi.

© 2021 Horse Sport