Unkari kutsuu nauttimaan hevostelusta pustan upeissa maisemissa

Unkari kutsuu nauttimaan hevostelusta pustan upeissa maisemissa
  • (0)
  • 17
    elo
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevosten ystäville Unkari on todellinen unelmakohde. Ratsastusretki on täydellinen irtiotto arjesta ja huolet ja stressi häipyvät varmasti, kun pääsee laukkaamaan pustalla unikko- ja auringonkukkapeltojen keskellä. Hevosten ystäville Unkarissa on tarjolla myös toinen toistaan upeampi hevosnäytöksiä ja esimerkiksi kärryajeluita. Pusta on ratsastusretkille täydellinen maasto, sillä pustan pohja on pehmeä, tiet loputtomia ja maisemat upeita. Välillä voi pysähtyä lepäämään metsän varjoon tai poiketa virvoittavalle juomalle paikalliseen baariin, jossa tietenkin perinteiden mukaan on hevosillekin oma parkkipaikka. Budapestiin löytyy usein edullisia lentoja ja hevostiloille pääsee matkustamaan helposti junalla. Useat tilat tarjoutuvat myös hakemaan retkeläiset Budapestista.

Pitkä yhteinen historia hevosten kanssa

Unkarilaisilla on hevosiin erityisen lämmin suhde ja hevoset ovatkin erottamaton osa maan historiaa. Jo tuhat vuotta sitten unkarilaiset saapuivat ratsain Karpaattien altaan yli ja valloittivat maa-alueen. Unkarissa onkin tarjolla upeita ratsastusnäytöksiä ja monipuolisia ratsastusmahdollisuuksia. Hevostiloja löytyy ympäri maata ja retkipaketteja muutaman tunnin ratsastusretkestä leireihin tai monen päivän vaelluksiin. Tilat tarjoavat myös majoitusta ja ratsastuskursseja. Hevosmatkailu on Unkarissa niin yleistä, että valtakunnallinen hevosmatkailuyhdistys valvoo palvelujen laatua.

Ratsastusloma Unkarissa sopii sekä aloittelijoille että pidempään ratsastaneille. Jos edellisestä ratsastuskerrasta on vierähtänyt aikaa tai olet jopa ensimmäisiä kertoja hevosen selässä, voi perustaitoja opetella turvallisesti kentällä tai maneesissa. Kun hevonen pysyy hallinnassa sekä ravissa että laukassa ja sinulla on tarpeeksi luottavainen olo ratsusi kanssa, voit suunnata opastetulle ratsastusvaellukselle. Kokeneemmat ratsastajat voivat puolestaan kokeilla halutessaan jotain aivan uutta. Unkarissa matkailija voi kokeilla esimerkiksi western-tyylistä ratsastusta tai hevospooloa.

Matkaan yksin tai ryhmässä

Useimmat ratsutiloista tarjoavat sekä opastettuja kierroksia että ratsastustunteja tilan kentällä. Pidempiä vaelluksia edeltää yleensä ainakin yksi ratsastustunti kentällä, jossa ohjaaja testaa ryhmäläisten ratsastustaidot ja valitsee sen mukaan heille sopivat hevoset. Ratsastusretket pustalla voivat olla ryhmän taidoista riippuen hyvinkin vauhdikkaita ja unkarilaiset hevoset herkkiä ja nopeita, joten taidot tulevat käyttöön. Hyvin valvottujen tilojen retkillä on kuitenkin aina mukana vähintään yksi ja yleensä useampi kokenut ohjaaja, joka pitää huolen siitä, ettei meno käy kenellekään liian hurjaksi.

Vaikka Unkarissa käy valtava määrä ratsastusturisteja, tiloilla on kuitenkin aito ja lämmin tunnelma ja osallistuja pääsee mukaan paikalliseen elämään. Useimmiten hevoset hoidetaan ja satuloidaan itse ja jo muutaman päivän retken aikana hevosen ja ratsastajan välille syntyy luottamuksellinen suhde. Jos haluat retkelle johonkin tiettyyn talliin, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen. Vaihtoehtoja kuitenkin riittää ja nopeallakin varoitusajalla pääsee kyllä ratsastamaan. Jos matkaan lähtee kokonainen ryhmä, useat tilat ovat valmiita räätälöimään juuri teidän toiveidenne mukaisen retken. Ryhmä voi määritellä retken pituuden, yöpymispaikkojen tason (teltta vai mökki) sekä etenemisvauhdin. Retkeen voi lisätä myös muita aktiviteetteja, kuten viinitilavierailuja, vaeltamista, kärryajelua, miekkailua tai vaikkapa kylpylävisiitin.

Hevosnäytöksiä, laukkakisoja ja raveja

Erityisen pitkät perinteet hevosnäytösten osalta ovat Unkarin pustalla. Hortobágy’in ja Kiskunságin alueella unkarilaiset hevospaimenet esittelevät taitojaan. Heidän bravuureihinsa kuuluu mm. temppu nimeltä Pustan viisi, jossa ratsastetaan samanaikaisesti viidellä hevosella niiden selässä seisten. Näytöksiä pääsee katsomaan halutessaan myös Budapestin alueella, sillä jo muutamana vuotena kaupungin sydämessä on järjestetty kansalliset laukkakisat. Hevoset ja ratsastajat saapuvat kaikkialta Unkarista esittelemään taitojaan 6 200 neliömetrin kokoisella alueella. Vauhdin hurmaa pääsee katsomaan myös Budapestin raviradalla Kincsem Parkissa. Kincsem Park on 84 hehtaarin suuruinen puisto, joka on saanut nimensä legendaariselta kilpahevoselta.

© 2021 Horse Sport