Urheilulajina ratsastus

Urheilulajina ratsastus
  • (0)
  • 16
    heinä
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Hevosta on kautta aikain käytetty ihmisten apuna niin töissä kuin kuljetuksissakin. Tämä uljas eläin on edelleen käytössä niin rentona hoitoeläimenä kuin kovana kilpahevosenakin. Hevosen kanssa voi harrastaa paljon ja yksi näistä on ratsastusurheilu. Ratsastusurheiluun kuuluvissa lajeissa kilpaillaan kovissakin luokissa. Tarkastellaanpa hieman erilaisia ratsastusurheilulajeja.

Ratsastuksen olympialajit

Olympialaisissa nähdään muiden urheilulajien lisäksi myös hevosia. Olympialaisissa kilpaillaan kouluratsastuksesta, esteratsastuksesta ja kenttäratsastuksesta. Olympialajit vaativat ratsukolta erittäin hyvää yhteistyökykyä ja runsaasti harjoitusta. Kouluratsastuksessa ratsukolle määrätään tietyt liikesarjat, jotka tulisi suorittaa mahdollisimman täydellisesti ja eleettömästi. Tehtävät suoritetaan sileällä radalla. Kouluratsastus on hevosurheilulaji, josta on paljon hyötyä myös muita lajeja mietittäessä ja laji onkin perusta monelle muulle lajille. Lajia harjoitellessa ratsukon välinen yhteistyökyky paranee ja ratsastaja oppii toimimaan hevosen kanssa niin, että yleisö ei huomaa vuorovaikutusta lainkaan.Esteratsastuksessa ratsukko ylittää esteitä tietyssä järjestetyksessä, tarkoituksenaan suorittaa rata mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Esteratsastuksessa hevoselta vaaditaan tottelevaisuutta ja kuten kouluratsastuksessakin, myös tässä lajissa vaaditaan erittäin hyvää yhteistyötä. Esteiden vaikeusaste vaihtelee ja rata voidaan järjestää niin sisälle kuin uloskin.Esteratsastus on laji, joka ei sovi kaikille hevosille, sillä se rasittaa jalkoja. Lajiin sopiikin parhaiten vahvajalkainen hevonen, jolla ei ole ollut jalkavammoja.

Kenttäratsastuksessa yhdistyy kolme erilaista osuutta. Nämä ovat kouluosuus, rataesteosuus sekä maastoesteosuus (käytetään joskus myös nimeä kestävyysosuus). Kuten olettaa saattaa, on tämä laji vaativa ja hevosen tulee selviytyä hienosti erilaisista haasteista. Ratsukon yhteistyön on oltava loistavaa, jotta pärjääminen tässä lajissa olisi mahdollista.Kenttäratsastus voidaan suorittaa pitkänä tai lyhyenä. Pitkä kilpailu kestää kolme päivää, jonka aikana osoitetaan hevosen taitoja eri tavoin. Ensimmäisenä päivänä on vuorossa kouluratsastuskoe, jossa arvioidaan hevosen mm. tottelevaisuutta ja liikkeiden joustavuutta. Toisena päivänä suoritettava kestävyys- eli maastokoe on jaettu neljään osioon. Nämä sisältävät erilaisia haasteita kuten matkaratsastuus, sekaestelaukka ja maastoesteratsastus. Toinen päivä todella testaa hevosta ja eteen voi tulla hankalia ja nopeita esteitä, joissa vaaditaan ehdotonta tottelevaisuutta, kestävyyttä ja nopeutta. Lisäksi hevosen tulee osata hypätä maastossa. Tämä voi olla joillekin hevosille vaikeaa. Kolmantena päivänä pidetään esteratsastuskoe, jossa arvioidaan kestävyyskokeen jälkeistä tarmoa ja halukkuutta. Kenttäratsastuksen lyhyt kilpailu suoritetaan yhden päivän aikana. Se voi olla myös jaettu kahdelle tai kolmelle päivälle. Lyhyt kilpailu on pitkää kilpailua kevyempi eikä sen aikana ole tarkoitus rasittaa hevosta vaan pikemminkin kehittää sitä.

Ratsastuksen olympialajit
Ratsastuksen olympialajit

Muita lajeja

Vikellys on urheilulaji, jossa ratsastaja suorittaa akrobaattisia temppuja hevosen selässä tämän ollessa liikkeessä. Hevonen laukkaa suorituksen aikana ympyrää. Lajissa voidaan kilpailla sekä yksin- että joukkuelajina. Suoritusta on arvioimassa viisi tuomaria ja kilpailija saa miinuspisteitä jokaisesta tekemästään virheestä. Laji vaatii hevoselta tietysti vahvaa selkää ja hevoselle puetaan lajin ajaksi erityinen vikellysvyö.

Lännenratsastus juontaa juurensa Pohjois-Amerikan karjapaimenilta, joiden tuli pystyä istumaan hevosen selässä koko päivän ja ratsastuksen lisäksi tuli pystyä tekemään samanaikaisesti muutakin, kuten heittämään lassoa. Maasto ei ollut tasaista, vaan se saattoi olla mitä tahansa. Laji on edelleen olemassa ja siitä kilpaillaan Pohjois-Amerikan lisäksi Euroopassa. Sen harrastaminen onnistuu myös Suomessa. Matkaratsastuksessa hevosen kanssa kuljetaan kilpaa pitkiä matkoja. Tarkoituksena on päästä maaliin joko mahdollisimman nopeasti tai ihanneajassa. Tyypillinen kuljettu matka voi olla 12-160 kilometriä tai jopa useita päiviä. Millä tahansa hevosella ei voi lähteä tällaiseen kilpailuun, vaan kokemusta tulisi olla lyhyemmistä kilpailuista. Matkaratsastus nimittäin vaatii hevoselta erilaista kestävyyttä ja kuntoa, johon on satsattu.

© 2021 Horse Sport