Vinkit ratsastuksen alkeisiin

Vinkit ratsastuksen alkeisiin
  • (0)
  • 16
    touko
  • Author : Tapani Category : Hevoset

    Tags :

Ratsastusta saatetaan nykypäivänä virheellisesti pitää vain heppahullujen pikkutyttöjen harrastuksena, mutta todellisuudessa ratsastuksen ammattilaiset ja alan kovimmat kilpaurheilijat eivät suinkaan ole pikkutyttöjä.

Toki moni aloittaa ratsastuksen pienenä tyttönä tai poikana, kuten useimpien harrastusten osalta yleensä on tapana, mutta monelle se muotoutuu vuosien saatossa jopa elämäntavaksi, ammatiksi tai tavoitteelliseksi kilpauraksi. Monet aloittavat myös vasta kypsällä aikuisiällä, eikä ratsastusharrastuksella onneksi ole mitään rajoituksia ikään, sukupuoleen tai fyysiseen kuntoon liittyen. Ratsastus on mainio laji ihan jokaiselle ja tarjoaa useita positiivisia hyötyjä niin fysiologisesti kuin henkisestikin. Ratsastusharrastuksen suosio on pysynyt yllä varsin tasaisesti ja sanotaankin, että useimmiten yksi kerta hevosen selässä riittää totaalisesti koukkuun jäämiseen.

Lumoavinta on suuren eläimen kontrollointi ja uskomattoman herkästi saavutettava saumaton yhteistyö, joka pitkälle kehittyessään johtaa upeaan ihmisen ja hevosen harmoniseen kokonaisuuteen, luoden vauhdikasta esteiden ylitystä, tanssahtelua tasaisella maastolla tai pitkiä vaellusretkiä henkeäsalpaavissa maisemissa. Ratsastuksessa onnistumisen hetket ja asteittainen kehittyminen lisäävät halukkuutta oppia lisää ja jo ensimmäisellä kerralla moni vaikuttuu omista kyvyistään seurata istunnallaan hevosen liikkeitä ja uskaltautuu rentoutumaan antaen turhan jännityksen väistyä kokemuksen tieltä. Ratsastusharrastuksen suosio on pysynyt yllä varsin tasaisesti ja sanotaankin, että useimmiten yksi kerta hevosen selässä riittää totaalisesti koukkuun jäämiseen.

Lumoavinta on suuren eläimen kontrollointi ja uskomattoman herkästi saavutettava saumaton yhteistyö, joka pitkälle kehittyessään johtaa upeaan ihmisen ja hevosen harmoniseen kokonaisuuteen, luoden vauhdikasta esteiden ylitystä, tanssahtelua tasaisella maastolla tai pitkiä vaellusretkiä henkeäsalpaavissa maisemissa. Ratsastuksessa onnistumisen hetket ja asteittainen kehittyminen lisäävät halukkuutta oppia lisää ja jo ensimmäisellä kerralla moni vaikuttuu omista kyvyistään seurata istunnallaan hevosen liikkeitä ja uskaltautuu rentoutumaan antaen turhan jännityksen väistyä kokemuksen tieltä. Mikäli ratsastuksen aloittaminen säännöllisenä harrastuksena, tai vain lyhyt kurkistus lajin saloihin kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti suunnata lähimmälle ratsastuskoululle. Siellä sinua osataan auttaa kaikkein parhaimmalla tavalla, ammattilaisten toimesta. Ratsastuskoulut ovat oivallisia paikkoja päästä valvotuissa ja turvallisissa oloissa lähelle hevosta ja pikkuhiljaa oppia, kuinka suurten eläinten läheisyydessä tulee käyttäytyä ja toimia.

Mistä kannattaa aloittaa?

Tallikärpäsen puraistua, kannattaa aloittelijan aivan ensiksi ottaa selvää, mistä löytyy lähin ratsastuskoulu. Myös naapurin hevosia voi luvan kanssa käydä rapsuttelemassa, mutta mikäli mielii hevosen selkään, kannattaa se tehdä ammattilaisten avustuksella. Ratsastuskouluissa ollaan totuttu vasta-alkajiin ja siellä ymmärretään aloittelijan mahdollinen jännittäminen ja ajoittainen epävarmuus. Hevosten kanssa puuhastellessa tulee pitää mielessä, että kyseessä on satoja kiloja painava, edelleen alkukantaisten vaistojensa varassa toimiva eläin, jonka liikkeitä on ensisijaisen tärkeää oppia ennakoimaan. Yksi ratsastuksen peruselementeistä onkin niin sanotusti, askeleen verran hevosen edellä pysyttely.

Korvien liikkeitä, lihasten jännittymistä ja hännän heilahduksia seuraamalla, opit tunnistamaan merkit hevosen vallitsevasta mielialasta. Selkään päästyäsi tutustuminen hevosen askeliin tapahtuu niin ikään pikkuhiljaa. Ratsastuksenopettajasi antaa sinulle yleensä pieniä tehtäviä, liittyen hevosen ohjattavuuteen. Ensimmäisenä opit pysäyttämisen ja liikkeelle lähdön lisäksi, kuinka suurta eläintä ohjaillaan eri suuntiin ja kuinka toimitaan, jos ohjeet eivät menekään ensi yrittämällä perille asti. Ratsastuskoulujen hevoset ovat tottuneet aloittelijan haparoiviin otteisiin. Ne ovat kasvattaneet kärsivällisyyttään ja sietävät jos jonkinlaista, selässä tapahtuvaa hämmentävää toimintaa. Tässä vielä yksi hyvä siihen, miksi ratsastuksen ensiaskeleet kannattaa ottaa siihen tarkoitetussa ympäristössä. Mikäli hyppäät ensimmäisellä kerrallasi huippuunsa viritetyn esteratsun selkään, saattaa yrityksesi helposti päättyä kuperkeikalla tantereeseen.

Kokeneiden ratsastajien hevoset ovat usein varsin erilaisia kuin harjoittelussa käytettävät ratsut. Kisatykkien ohjaksissa tuleekin olla jo varsin vahva käsitys siitä, mitä on tekemässä. Ratsastus on yksi vanhimmista lajeista ja hevoset ovatkin olleet ihmisten kumppaneina jo paljon ennen kilparatsastuksen yleistymistä. Toisaalta myös klassisen kouluratsastuksen kerrotaan olleen yleistä ainakin Kreikassa jo 430-355 eaa, jolloin ratsastusta pidettiin suorastaan tieteen ja taiteenlajina. Ratsastus on käsitteenä niin laaja, että jokainen hevosen selkään kaipaava löytää varmasti itseään eniten kiehtovan tavan, vaikka se olisikin vain rauhallista köpöttelyä peltotietä pitkin. Ratsastus alentaa tutkitusti verenpainetta ja auttaa rentoutumaan. Hevosen selässä unohtuvat arjen kiireet ja se pitää sinut tiukasti keskittyneenä vallitsevaan hetkeen, antaen aivoillesi tauon turhista murheista. Hevosurheilusta kiinnostuneen kannattaa vilkaista myös Suomen Ratsastajainliiton kotisivuja, josta löytyy paljon lisätietoja lajiin liittyen.

© 2021 Horse Sport